2011. október 11., kedd

Hogy ne gyötörjenek a görcsök




Nagyon sok nőnél jelentkezik a menstruáció első napjaiban görcsös fájdalom. Egyeseknél enyhébb, pár órát tart csak, míg másoknál akár több napig is elhúzódhat és akár olyan erős fájdalom is jelentkezhet, amivel bizony ágyba kényszerülnek. Vannak szerencsésebb nők, ők meg sem érzik ezeket a dolgokat. 

A menstruációs görcsök elsősorban azért alakulnak ki, mert peteérés során a felszabaduló prosztaglandionok méhösszehúzódást okoznak, csökken a véráramlás a méhben és az itt található fájdalomérző idegvégződések fokozottabban lesznek érzékenyek. Ez a fájdalom lehet görcsös vagy tompa, állandó. Van, aki túl van rajta pár óra alatt és még dolgozni is tud mellette, azonban a nők 10-15%-ánál olyan erős a fájdalom, hogy ágyba kényszerülnek és akár még 1-2 napos betegszabira is kényszerülnek ezeken a napokon. 

Már a menzesz kezdete előtti napokban is jelentkezhet görcsös fájdalom, de sok nő már ilyenkor ingerültebb, feszültebb, ingerlékenyebb, és érzékenyebb, amik ez után csak fokozódnak. Nem beszélve arról, hogy sok nő közérzete romlik, mert ilyenkor a szervezet vizet tarthat vissza, a has felpuffadhat, és még a mérleg is többet mutathat, e mellé társulhat a falánkság is.
Szerencsére már több dologgal segíthetünk enyhíteni a fájdalmon és csökkenthetjük a görcsös állapotot. 

A természetes gyógymódok

A természet sok csodát tartogat számunkra, így a menstruációs görcsök enyhítésére is több gyógynövény siet segítségünkre, amit külsőleg vagy belsőleg tudunk használni. Az egyik legáltalánosabb a kamillatea, ami nyugtató hatással is rendelkezik, ezt teaként fogyaszthatjuk, míg a levendulát olaj formájában a fájó területbe érdemes masszírozni. Ezen kívül a cickafark, a libapimpó, a menta és az orbáncfű tea is segíthetnek. Fontos a sok folyadék.


Jóga

Ha a fájdalom nem annyira erős, hogy ne tudjunk felkelni, akkor érdemes lazító jógagyakorlatokat végezni, hogy a méh izmai ellazulhassanak. Illetve a hétköznapokban is fontos az általános testmozgás. Minél jobb kondiban van a test, annál jobban viseli az efféle fájdalmakat is.

Meleget neki

A meleg jót tesz a görcsöknek, így ha tehetjük, bújjunk ágyba és vessük be a melegítő palackot, ma már olyan divatos borítással kaphatóak, hogy már csak a kinézet miatt is öröm lesz a hasra helyezni. Feküdjünk hanyatt, picit hajlítsuk be a lábunkat, helyezzük a meleg vízzel töltött palackot a hasunkra és élvezzük, ahogy folyamatosan csökken a görcsök erőssége.

Vitaminok itt is fontosak

A kalcium- magnézium szedése ilyenkor kifejezetten fontos, segíti a görcsök oldását. Már a menstruációs időszak előtt érdemes növelni a kalcium-magnézium bevitelt, akár természetes, akár tabletta formájában.
HA a fájdalom nagyon erős ne féljünk bevenni kifejezetten ezekre a problémákra kifejlesztett gyógyszert, amivel kapcsolatban a gyógyszertárakban kaphatunk tájékoztatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...