2011. február 11., péntek

Együnk vagy ne együnk???

Naná, hogy enni kell.:)
A kérdés inkább az, hogy akkor mit, és mit ne?...
Amit én igyekszem elkerülni azok a finomított szénhidrátok, hogy miért is??
Számomra az hogy fogyjak, egészségesen táplálkozzak nem összeegyeztethető a fehér lisztes, finomított dolgokkal így a cukorral sem. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól soha nem ehetünk meg egy cukrász süteményt, de az lenne a jó, ha ételeink igen kis részét képeznék, amikor lehetséges elkerülnénk.

Sokan azt gondolják, száműzni kell a terítékről a szénhidrátokat, ez azonban így nem igazán helytálló, hiszen a szervezetnek szüksége van rá, csak az nem mindegy melyikre. Ugyanis beszélhetünk egyszerű és összetett szénhidrátokról.

Az egyszerű szénhidrátok ballasztanyag tartalma igen alacsony, éppen ezért többet eszünk belőle, hogy elteljünk, míg energia értéke nagy. Ráadásul gyorsan szívódnak fel, ezzel hirtelen megemelve a vércukor szintet, a szervezet reagál, több inzulin termelődik...majd hirtelen csökken a vércukorszint és rövid időn belül éhesek leszünk. Ide tartoznak a fehér lisztes, finomított termékek (egyes kenyerek, pékáruk, sütik, tészták), csoki, cukros dolgok, kekszek....

AZ összetett szénhidrátok: Ballasztanyag tartalmuk nagy/obb, hamarabb eltelünk, ezért ez is megelőzi a túlevést. Illetve szinten tartja a vércukorszintet...Minél nagyobb a rosttartalom annál lassabban szívódik fel (a rostokról majd később).
Ide tartoznak a teljes őrlésű gabonából készült termékek( persze nem mindegyikre igaz sajnos ez sem, hiszen sok termékre mondják, hogy barna kenyér, de csak a színe barna, színezett..) minél alacsonyabb a szénhidrát tartalom és azon belül minél magasabb a rost tartalom annál jobb pékterméket sikerült választanunk. A durum tészták, zöldségek, gyümölcsök is ide sorolandók.
Azonban az összetett szénhidrátokon belül is egyes dolgokat érdemes elkerülni, a mennyiségét csökkenteni, főleg egy diéta során.

A finomított szénhidrátokra szervezetünknek nem csak , hogy nincs szüksége, de még hálás is lesz érte, amiért nem felesleges dolgokkal tömjük, hanem tápláló, értékes ételekkel..

Kutatások sok-sok mindent kimutattak már azzal kapcsolatban, hogy milyen következményei vannak ezen tápanyagok fogyasztásának, tehát az egyszerű szénhidrátok hatásai:
-Növeli a diabétesz, érbetegségek, keringési problémák esélyét.
- fogszuvasodás
-rákos megbetegedések növekedése(érdekes egyébként hogy miért, erről nemrég olvastam)
- elhízás
-károsulnak a szervezet méregtelenítő folyamatai
- a cukor pl. savasítja a szervezetet amire a test reagál, a szervezettől pl kálciumot von el, hogy helyre állítsa a ph-t, súlyos esetben akár a csontokból is ezzel csontritkulást okozva.
-szívbetegségek kockázata nő
-egyes nőknél a teherbe esést is nehezíti


Tehát, a szénhidrátot nem kell száműzni, csak meg kell válogatni, hogy melyikre bólintunk rá és melyikre nem. Senki sem kényszerít minket csoki és süti evésre, mi döntjük el, hogy akarjuk vagy sem? Meg lehet enni, de mértékkel, tehát ritkán. Az én életemben ez már életmód szerűen zajlik, váltottam az egészségem miatt. Amit csak lehet helyettesítek, kerülök, vagy megcsinálom magam a megfelelő alapanyagokból. Vannak dolgok amiket még nem sikerült egészen jól elkészíteni, de gyakorlat teszi a mestert:.) Szóval az élvezetekről nem kell lemondani...

Vissza térve az összetett szénhidrátokra. Reggelire mindenképpen érdemes teljes kiőrlésű dolgokat fogyasztani. Egy-két szelet kenyeret. Ebédre amennyiben elégedettek vagyunk a súlyunkkal egy kicsi barna rizs, zöldség körettel(nem krumpli) a fehérje(hús) mellé tökéletes választás. Aki diétázik inkább több zöldséget válasszon és kevés rizst, vagy ha úgy tetszik el is lehet hagyni, annyi sok zöldség köretet lehet ma már csinálni és a krumplit is nagyon jól lehet helyettesíteni...én például most nem eszem ebédre sem rizst. Durum vagy teljes kiőrlésű tésztát is ehetünk, de itt is figyelni kell a mennyiségre. Az olaszok állítólag picit keményre hagyják a tésztát ezáltal lassabban szívódik fel.
Vacsorára saláta (persze itt sem mindegy mi van a salátában)  nagyon jó választás , fehérjével , vagy csak fehérje dús valami.
A gyümölcsök: értékes táplálékok viszont a gyümölcscukor tartalmuk miatt egy diéta idején nem a legjobb választás, inkább délelőtt fogyasztandó.
Zöldségek: naponta 3-5 adagot kellene fogyasztani belőle...mivel érdemes napi 5ször enni inkább kevesebbet így legalább 3 étkezésbe könnyen beilleszthető. A zöldségek közül például a zöldbabra, a tökre, burgonyára nem néznek túl jó szemmel. A krumpli kedvelőknek azonban van egy jó hírem, a csicsóka, erről majd később lesz szó. A répának sem túl alacsony a szénhidrát tartalma de az inzulin emelő hatása nem nagy.

Sajnos inzulin indexes táblázatok nem túl részletesek, ezért érdemes a GI( glikémiás index) táblázatokat figyelni és úgy összeállítani ételeinket, hogy minél alacsonyabb legyen a GI értékük. Egyes alacsony GI-ű ételek mégis magas inzulin szintet váltanak ki, ezekre érdemes odafigyelni. Nem is gondolná az ember, hogy a tej, joghurt, narancs mind ide tartoznak.




Egészséges termékek, ételek és italok, táplálékkiegészítők apróhirdetései.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...