2011. február 16., szerda

Rost az egészségért


Sokan feleslegesnek tartják a rostokat, mivel egy részük emészthetetlen, hát akkor meg ugye minek ennénk?
A lakosság átlagos rost fogyasztása 10-15 gramm naponta, ennek azonban a dupláját kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy szervezetünk egészséges működését fenntartsuk.  A rostoknak 2 típusa van, a vízben oldódó és a vízben nem oldódó.
A rostok vizet vesznek fel, így megduzzadnak, ezáltal teltség érzetet okoznak.
Növelik a bélperisztaltikát, így megakadályozzák a székrekedést, csökkentve ezzel a méreganyagok felszívódását. Fontos azonban a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, hiszen ha nem juttatunk elegendő folyadékot a szervezetünkbe, a rostok a bélből veszik fel, tehát ellenkező hatást érünk el, mivel ennek székrekedés a következménye.
Segítség a cukorbetegeknek és diétázóknak is, hiszen lassítja a szénhidrátok felszívódását.
Mivel képesek megakadályozni egyes anyagok felszívódását, emiatt csökkenti a koleszterin szintet, és szerepe van a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

A vízben oldódó rostok megkötik a cukrot, ezáltal lassul a cukorfelszívódás, tehát csökken az inzulinigény, így kiváló cukorbetegeknek és diétázóknak. Megkötik a koleszterin egy részét. Fontos szerepet kap az érelmeszesedés illetve a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is. 

A vízben nem oldódó rostok lassítják a gyomorürülést, így tovább tartják fenn a teltség érzetet, mivel a gyomorba kerülve megduzzadnak, hamarabb érjük a jóllakottság érzést.



Miben találhatóak a rostok? 

Zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben. Nem véletlen, hogy mindenki arra sarkall minket, hogy együnk többet ezekből a dolgokból.
Nem szabad azonban átesni a ló túloldalára, hiszen a rost nem válogat, így képes megkötni fontos tápanyagokat és csökkenteni felszívódásukat, mint például a kalcium, vas, magnézium és számos vitamin.
Rostbevitelünket növelhetjük, ha megfelelő kenyeret választunk reggelire, sok zöldséggel fogyasztjuk, vagy zabpelyhet reggelizünk (nem cukrozott, ízesített változatot) vagy zabkorpát, búzakorpát teszünk joghurtunkba.  A főétkezésnél sok zöldséget fogyasszunk, főzelékeket. Napközben délelőtt és kora délután gyümölcsöt együnk. Mindemellett pedig sok-sok folyadékot fogyasszunk. Ne feledjük a napi egészséges rost mennyiség 35-40 gramm!


Ezen kívül persze rengeteg módon növelhetjük a rost bevitelt. Tegnap például egy cukormentes répás muffint csináltam teljes kiőrlésű lisztből. Nagyon finom lett. Illetve próbából született egy kakaós-almás változat, ami búzakorpát és pici búzasikért (glutén) tartalmazott. Ebben még kevesebb volt a szénhidrát, viszont rost tartalma magasabb, az almától picit lágyabb lett a belseje. Süteményeimet általában tk. Lisztből csinálom, bár a színe más lesz, ízre sokszor teljesen ugyanolyan mintha sima fehér lisztből csináltam volna. Magyarországon már nagy választékban szerezhetők be szénhidrát csökkentett, magasabb rosttartalmú lisztek, így lehet válogatni, viszont Írországot ez valamiért elkerülte. Be lehet szerezni, de Angliából, viszont posta költséggel együtt a 2 kilós lisztnek igen magas ára lesz… Azonban a teljes kiőrlésű liszteknél is érdemes olvasni a tápanyagérték táblázatot a csomagoláson, hiszen találtam olyan liszteket, amik közel azonos értékekkel rendelkeztek, mint a sima fehér liszt. Nálam általában egy durvára őrölt változat van itthon. ebben van a legkevesebb szénhidrát és azon belül legnagyobb rost tartalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...