Sokan feleslegesnek tartják a rostokat, mivel egy részük emészthetetlen, hát akkor meg ugye minek ennénk?
A lakosság átlagos rost fogyasztása 10-15 gramm naponta, ennek azonban a dupláját kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy szervezetünk egészséges működését fenntartsuk. A rostoknak 2 típusa van, a vízben oldódó és a vízben nem oldódó.
A rostok vizet vesznek fel, így megduzzadnak, ezáltal teltség érzetet okoznak.
Növelik a bélperisztaltikát, így megakadályozzák a székrekedést, csökkentve ezzel a méreganyagok felszívódását. Fontos azonban a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, hiszen ha nem juttatunk elegendő folyadékot a szervezetünkbe, a rostok a bélből veszik fel, tehát ellenkező hatást érünk el, mivel ennek székrekedés a következménye.
Segítség a cukorbetegeknek és diétázóknak is, hiszen lassítja a szénhidrátok felszívódását.
Mivel képesek megakadályozni egyes anyagok felszívódását, emiatt csökkenti a koleszterin szintet, és szerepe van a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.
A vízben oldódó rostok megkötik a cukrot, ezáltal lassul a cukorfelszívódás, tehát csökken az inzulinigény, így kiváló cukorbetegeknek és diétázóknak. Megkötik a koleszterin egy részét. Fontos szerepet kap az érelmeszesedés illetve a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is.
A vízben nem oldódó rostok lassítják a gyomorürülést, így tovább tartják fenn a teltség érzetet, mivel a gyomorba kerülve megduzzadnak, hamarabb érjük a jóllakottság érzést.
Miben találhatóak a rostok?
Zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonából készült termékekben. Nem véletlen, hogy mindenki arra sarkall minket, hogy együnk többet ezekből a dolgokból.
Nem szabad azonban átesni a ló túloldalára, hiszen a rost nem válogat, így képes megkötni fontos tápanyagokat és csökkenteni felszívódásukat, mint például a kalcium, vas, magnézium és számos vitamin.
Rostbevitelünket növelhetjük, ha megfelelő kenyeret választunk reggelire, sok zöldséggel fogyasztjuk, vagy zabpelyhet reggelizünk (nem cukrozott, ízesített változatot) vagy zabkorpát, búzakorpát teszünk joghurtunkba. A főétkezésnél sok zöldséget fogyasszunk, főzelékeket. Napközben délelőtt és kora délután gyümölcsöt együnk. Mindemellett pedig sok-sok folyadékot fogyasszunk. Ne feledjük a napi egészséges rost mennyiség 35-40 gramm!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése