2011. május 1., vasárnap

Fehérjékről...


          
Elgondolkoztam a fehérje fogyasztásról. Esetemben nem arról van szó, hogy keveset fogyasztok belőle, hanem, hogy túl sokat talán. Gondoltam újra körbe járom a témát, mi is igaz ebből. 

Ami biztos, hogy szervezetünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelre, hiszen minden olyan folyamatban, ami a sejtjeinkben játszódik le, abban részt vesznek.  Testünk nagy része tehát olyan fehérjékből épül fel, amelyet a szervezet nem képes önmaga előállítani, ezért fontos táplálék útján bevinnünk.
A szénhidrátokkal ellentétben a fehérjéket nem képes a szervezet tárolni, hiszen nincsenek fehérje raktárai, ezért az izomzatunk fenntartásához is szükséges a napi többszöri fehérje bevitel. 

A kérdés azonban az, hogy mennyi? Az orvosok 0,8-1,5 gramm/testsúlykilógramm-ot állapítottak meg, ami függ az életkortól, fizikai aktivitástól, anyagcserétől is. Ugyanannyi idős keveset mozgó embernek teljesen más a fehérje szükséglete, mint egy élsportolónak. 
 
A fehérjék építőkövei az aminosavak. Ha a létfontosságú aminosavak egyikéből túlzott hiányt szenved a szervezet, az mentális és fizikai leépüléshez vezethet. Ez azonban nagyon ritkán fordul elő. 
Viszont a túlfogyasztást is érdemes elkerülni. Legújabb kutatások összefüggésbe hozták a vastagbélrákot a nagymértékű fehérje fogyasztással, hiszen a fel nem használt termék a belekben rothadni kezd, ezért elváltozásokat okozhat. A veséket is leterhelheti, ami a szűrés romlásával jár.
A réz, a cink, a kalcium felszívódását is csökkentheti az aránytalanul sok fehérje bevitel, ha mellette az élelmi rostfogyasztás is kevés.
Ez az állapot, természetesen a hosszútávon történő túlzott fehérje fogyasztás következtében alakulhat ki, ami körülbelül 2-4 gramm/ tskg fehérje fogyasztást jelent.

A proteineknél beszélhetünk teljes és nem teljes értékűről. Az állati fehérjéket nevezik teljes értékűnek a növényi fehérjék általában nem teljes értékűnek.  Bár az állati eredetű a teljes értékű fehérje forrásunk, azonban ezek nehezebben emésztődnek és több a bomlástermék, szemben a növényi fehérje forrással. Így mindenképpen a változatosan kialakított étrend a fontos és egészséges. A növényi fehérjék összeválogatásával is lehet komplett teljes értékű fehérje bevitelt létrehozni, a vegetáriánusoknak érdemes erre figyelni. 



Fontos tudni, hogy a bevitt fehérjék nem hasznosulnak 100%-ban. Az emésztésük már a szájban megkezdődik, majd a gyomorban folytatódik, és a vékonybélben fejeződik be. Azonban egyes anyagok képesek csökkenteni a felszívódást.
Azokban az ételek, amelyek élelmi rostot tartalmaznak, megtalálhatjuk a fitátokat, amelyek képesek megkötni a fehérjét, így ha ezekkel az élelmiszerekkel együtt fogyasztjuk a fehérjét, akkor kevesebb hasznosul.
A tea, a kávé és egyes vörös borok tannint tartalmaznak, amely szintén befolyásolja a proteinek felszívódását.
Főzés hatására is változik a felszívódás hatékonysága. Enyhe hő hatására, a fehérjék kisebb egységekre bomlanak, ezzel könnyítve azt, míg hosszú sütés, főzés az ellenkezőjét eredményezi.

A fehérjék a test építő kövei, így fontos figyelni a megfelelő mennyiség bevitelére, illetve a mérték tartásra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...