Elgondolkoztam a fehérje fogyasztásról. Esetemben nem arról van szó, hogy keveset fogyasztok belőle, hanem, hogy túl sokat talán. Gondoltam újra körbe járom a témát, mi is igaz ebből.

A szénhidrátokkal ellentétben a fehérjéket nem képes a szervezet tárolni, hiszen nincsenek fehérje raktárai, ezért az izomzatunk fenntartásához is szükséges a napi többszöri fehérje bevitel.
A kérdés azonban az, hogy mennyi? Az orvosok 0,8-1,5 gramm/testsúlykilógramm-ot állapítottak meg, ami függ az életkortól, fizikai aktivitástól, anyagcserétől is. Ugyanannyi idős keveset mozgó embernek teljesen más a fehérje szükséglete, mint egy élsportolónak.

Viszont a túlfogyasztást is érdemes elkerülni. Legújabb kutatások összefüggésbe hozták a vastagbélrákot a nagymértékű fehérje fogyasztással, hiszen a fel nem használt termék a belekben rothadni kezd, ezért elváltozásokat okozhat. A veséket is leterhelheti, ami a szűrés romlásával jár.
A réz, a cink, a kalcium felszívódását is csökkentheti az aránytalanul sok fehérje bevitel, ha mellette az élelmi rostfogyasztás is kevés.
Ez az állapot, természetesen a hosszútávon történő túlzott fehérje fogyasztás következtében alakulhat ki, ami körülbelül 2-4 gramm/ tskg fehérje fogyasztást jelent.
A proteineknél beszélhetünk teljes és nem teljes értékűről. Az állati fehérjéket nevezik teljes értékűnek a növényi fehérjék általában nem teljes értékűnek. Bár az állati eredetű a teljes értékű fehérje forrásunk, azonban ezek nehezebben emésztődnek és több a bomlástermék, szemben a növényi fehérje forrással. Így mindenképpen a változatosan kialakított étrend a fontos és egészséges. A növényi fehérjék összeválogatásával is lehet komplett teljes értékű fehérje bevitelt létrehozni, a vegetáriánusoknak érdemes erre figyelni.
Fontos tudni, hogy a bevitt fehérjék nem hasznosulnak 100%-ban. Az emésztésük már a szájban megkezdődik, majd a gyomorban folytatódik, és a vékonybélben fejeződik be. Azonban egyes anyagok képesek csökkenteni a felszívódást.
Azokban az ételek, amelyek élelmi rostot tartalmaznak, megtalálhatjuk a fitátokat, amelyek képesek megkötni a fehérjét, így ha ezekkel az élelmiszerekkel együtt fogyasztjuk a fehérjét, akkor kevesebb hasznosul.
A tea, a kávé és egyes vörös borok tannint tartalmaznak, amely szintén befolyásolja a proteinek felszívódását.
Főzés hatására is változik a felszívódás hatékonysága. Enyhe hő hatására, a fehérjék kisebb egységekre bomlanak, ezzel könnyítve azt, míg hosszú sütés, főzés az ellenkezőjét eredményezi.
A fehérjék a test építő kövei, így fontos figyelni a megfelelő mennyiség bevitelére, illetve a mérték tartásra is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése