2011. május 4., szerda

Csak természetesen...steviával


Beszéltünk már a cukrok káros hatásáról, arról, hogy milyen rombolást végez a szervezetben és, hogy érdemes helyettesíteni. Ilyenkor szóba jöhetnek a mesterséges és természetes édesítőszerek.
A mesterséges édesítőszerek közül az aszpartam tartalmúakat érdemes elkerülni, erről mutatták ki egyedül, hogy egészségkárosító hatása van. 

 Ha úgy döntünk, hogy ételeinket egészségesen szeretnénk elkészíteni, tehát lemondunk a kristálycukor használatáról, nem fontos a mesterséges édesítőszerek használata. Sokkal egészségesebb megoldás, ha a természetes édesítőket hívjuk segítségül.  Ma már több fajta természetes édesítő létezik, ezek közül az egyik a stevia.

A stevia, más néven jázminpakóca egy Dél-Amerikában őshonos növény. Érdekességképpen érdemes megjegyezni, hogy már az indiánok is felfedezték a növény édes ízét, és gyógyításra is használták. Majd Európában a cukor hiány idején nagyon elterjedt volt. Japánban és Dél- Amerikában közkedvelt, viszont elterjedését gátolta az, hogy sok helyen betiltották vitatott okokból.  Ma viszont már széles körben elterjedt és egyre több ország engedélyezi használatát. Amerikában például már megjelentek a sztívia tartalmú termékei a Coca-Cola-nak

A növény nagyon különleges, hiszen levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonata pedig 300-szor. Kiválóan ízesíthető vele bármilyen étel, hiszen hő hatására sem bomlik, így megtartja az ízét.  Amire nagyon érdemes figyelni, hogy ne adagoljuk túl, fontos a pontosa pontos mérés, hiszen nagy mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíze van.

A mellett, hogy büntetlenül ehetjük édes ételeinket és nem kell tartanunk az elhízástól, számos jó tulajdonsággal rendelkezik a sztívia. Nem jelentkezik fogszuvasodás, a vércukorszintre nincs hatással, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Javíthatja a szövetek oxigénellátását, az anyagcserére is jótékony hatással van, csökkenti a vér koleszterin szintjét, semlegesíti és eltávolítja a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat, helyre állítja a vércukrot, a vérnyomást, és a vizelet-kiválasztást is segíti.
A növényből nyert folyadék segít megelőzni a seb hegesedését, bőrbetegségek kezelésére is kiváló, ezért az indiánok már régen is használták gyógyításra.

A japánok olyannyira kihasználják a növény jótékony hatásait, hogy a legelterjedtebb édesítőszer lett náluk. Ezzel ízesítenek számos jégkrémet, süteményeket, rágógumit, üdítőket és betiltották az aszpartam használatát is.

Érdekesség, hogy segíthet a függőségek leküzdésében is. Kimutatták, hogy tartós fogyasztás esetén, csökkentheti az alkohol, a dohányzás és az édesség utáni vágyat is. Illetve erős gombaölő hatással bír, így Candidások is alkalmazhatják. 

A sztívia azonban nem az egyetlen természetes édesítő, így bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, így teljesen értelmét veszti a nem akarom mérgezni magam mesterséges édesítő szerekkel, ezért eszem cukrot kijelentés.

Összehasonlítottam az árakat és érdekes dolgot találtam. Beírtam a keresőbe hogy stevia, és az első webshopot megnézve azt láttam, hogy 20 gramm stevia por 1800 forintba kerül. Ez a por 300szor édesebb a cukornál, így ez a 20 gramm 6 kiló cukornak felel meg.  Aztán egy összehasonlító alapján megnéztem mennyibe kerül a legolcsóbb cukor. Remélem, helyesek az adatok, mivel nem otthon élek így ebben nem vagyok 100%-ig biztos, de 330 forintot kaptam. Bárhogy osztok, szorzok, 6 kiló cukor ezek szerint 1980 forintba kerül.  Így nálam az egészséges, természetes édesítő kiütéssel győzött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...