2011. június 27., hétfő

5 antioxidáns forrás


Az előző cikkben szó volt az antioxidáns fontosságáról, amelyek segítségével könnyű szerrel el tud bánni szervezetünk a szabadgyökökkel, védve ezzel minket a megbetegedésektől és nem utolsó sorban az öregedéstől és annak látható jeleitől.
Vajon mivel tudjuk segíteni a szervezetünk munkáját? Természetesen azzal, ha elegendő antioxidánshoz juttatjuk. Következzen 5 tipp, hogy mik is a legkiválóbb antioxidáns források, amit a mindennapokban fogyaszthatsz.


Egy kis savanyú!

A citrusfélék, a savanyú káposzta, a kivi, mind kitűnő C-vitaminforrások. Ráadásul a C-vitamin nemcsak a szabadgyökök ellen véd meg, de a bőr feszességének megőrzésében is segít. Az extra mennyiségű C-vitamin sem ártalmas, mivel vízben oldódik, és a felesleg távozik. Naponta igyuk meg 1 citrom levét, vízzel hígítva. Kitűnő szomjoltó és fedezi a napi C-vitamin szükségletet. 

Magvak

E-vitamin tartalmuk miatt kiválóak, akár manduláról, vagy dióról beszélünk. Tízóraira, vagy uzsonnára kiváló nassolni való, mindamellett a bőr védelmére kitűnő hatással van. Az E-vitamin az egyik leghatékonyabb gyökfogó, azonban felszívódásához C-vitaminra is szükség van.

Gyümölcsből sosem elég

A legjobb antioxidáns forrás a fekete áfonya, amit bármikor elfogyaszthatunk a nap folyamán. Reggelire, zabpehelybe keverve, tízóraira joghurttal, uzsonnára egy kis túrókrémmel. Ha pedig épp nincs a kéznél fekete áfonya, vegyünk egy kis fürt szőlőt és csipegessük azt. Bár a szőlő cukortartalma magasabb, mégis értékes antioxidánsokat tartalmaz a héja, de főként a magja.

Idén is a piros a divat!

Na meg a narancssárga, hiszen az ilyen színű zöldségek és gyümölcsök karotinoidokban gazdagok, tehát A- vitamint tartalmaznak . Minden évszakban találunk belőlük párat a zöldségesnél így bátran fogyasszuk őket. 

Borozzunk!

Mértékkel fogyasztva a bor az egészségünket szolgálja. Napi 1 dl vörösbor flavonoidokban gazdag, de természetesen ez csak az igazi szőlőből készült borra vonatkozik.

Fogyasszunk minden nap elegendő antioxidánst szervezetünk kifogástalan működéséhez, hogy elkerüljenek minket a betegségek és fittek, fiatalosak maradhassunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...