2011. június 26., vasárnap

Antioxidáns kontra szabadgyök



Biztosan sokan hallottátok már, hogy ez a termék nagyon jó, mert rengeteg antioxidánst tartalmaz, egyél sok gyümölcsöt és zöldséget az antioxidánsok miatt, vagy válaszd ezt az arckrémet, mert ez antioxidánssal dúsított. A mindennapokban már mindenhonnan bombáznak minket ezzel a szóval. Sokan értjük is mit jelent, de az is lehet, hogy csak körvonalakban és tudjuk, érezzük, hogy jó, és kell, de vajon miért is?

Az antioxidáns szerepe a szervezetben hatalmas. A lényege, hogy az oxidációs, más néven égési folyamatokat gátolja. Miért is rossz nekünk az oxidáció? Legjobban talán a vas és a rozsda párossal lehetne szemléltetni, minél öregebb egy vas tárgy, ha nincs ápolva, kezelve, akkor egyre csak rozsdásabbá válik az oxigénnel való reakciója miatt. Szervezetünkkel is éppen ez történik, ahogy öregszünk „berozsdásodunk”, persze csak ha hagyjuk. EZ ellen hat az antioxidáns. 




Ahhoz, hogy az antioxidáns szerepét jobban megérthessük szükséges beszélnünk a szabadgyökökről. A szabadgyököket legegyszerűbben úgy lehetne leírni, hogy sejtmérgek. Kicsit azért boncolgassuk a témát. A szervezetünkben lezajló anyagcsere folyamatok, és egyéb kémiai reakciók következtében egyedül lévő elektronok szabadulnak fel a szervezetünkben, amelyek természetesen keresik párjukat és mindent meg is tesznek azért, hogy megrongálva sejtjeinket párt találjanak maguknak.  Ilyenkor jönnek képbe az antioxidánsok, mint bátor harcosok.  Az, hogy a szabadgyökök megjelennek szervezetünkben az egy természetes dolog, de ez ellen védekezik is testünk, az antioxidánsokkal, amit képes saját maga is megtermelni, illetve táplálkozás útján is juttatunk belőlük testünkbe.

Napjainkban olyan mértéktelenül leterhelt a szervezet, hogy pusztán az, amit saját maga termel nem elég. A stressz, a táplálkozás, egyes betegségek (savasodás, candida, refluxbetegség, rossz fogyókúra) a dohányzás, a környezeti hatások mind-mind felborítják az egyensúlyt a szabadgyökök javára. Ilyenkor van nagy szerepe a táplálkozásnak, annak, hogy kívülről vértezzük fel szervezetünket illetve immunrendszerünket, és segítsük az antioxidáns folyamatokat.

A legfőbb antioxidáns források a vitaminok, ezek közül is a legfontosabb az A-vitami, illetve  a C és az E-vitamin, az ásványi anyagok, mint a vas, a szelén, a Q10, Magnézium, Réz. Ezen kívül a többszörösen telítetlen zsírsavak, mint például az Omega 6 és 3 zsírsavak.

Fontos tudni, hogy az antioxidánsok kiváló csapat játékosok, és különböző antioxidáns különböző szabadgyök ellen véd, így nem elég csak sok A vitamint juttatni a szervezetbe, hanem egyensúlyba kell hozni a megfelelő vitamin- és ásványi anyag fogyasztást, az egészséges táplálkozást .
Ezen kívül, amire érdemes figyelni.

 Az egyik legfontosabb a stressz. A stressz egy szabadgyök gyártó gépként hat gyakorlatilag, hiszen rengeteg kémia reakciót vált ki a szervezetben.

A táplálkozásra, mivel köztudott, hogy a zsír dús, növényekben szegény táplálkozás (illetve a dohányzás) elősegíti az érelmeszesedést. Az antioxidánsban gazdag táplálkozás csökkenti a rosszindulatú daganatos megbetegedések számát. Ezért együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, minőségi gabonát, fogyasszunk halat, igyunk sok folyadékot, kerüljük a stresszt és ne dohányozzunk. A levegő szennyezettsége is épp eléggé roncsolja a szervezetet, nem kell még rátenni egy lapáttal.
Ezen kívül minőségi étrend kiegészítő tablettákkal még jobban óvhatjuk az egyik legdrágább kincsünket, az egészségünket. 

Miért érdemes ezen kívül még figyelni az antioxidánsokra? AZ öregedés miatt. Bizony! Mindenki küzd ellene. Szemránckrémet veszünk, feszesítünk, vannak, akik felvarratnak, elfednek, a lényeg, hogy a fiatalosságra törekszünk és szeretnénk minél tovább megtartani azt. 

A környezeti hatások ádáz ellenségei a bőrünknek, de bármilyen furcsa is, elsősorban nem a nap az, ami a legártalmasabb, hanem a füst és a légszennyezettség.  A szervezetünk oxidációval védekezik, ami gyakorlatilag ártó folyamatokat indít el, tehát az öregedés jelei nem mások, mint az oxidáció eredményei. A szépségipar sem véletlenül használja az E-vitaminnal, A – vitaminnal és egyéb antioxidánsokkal dúsított krémeket, hiszen kívülről is ápoljuk vele a bőrt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...