2011. augusztus 31., szerda

Anyagcsere- a karcsú test titka

Első sorban fontos tudni, hogy mi is az az anyagcsere, hiszen mindenhonnan ezt hallani, hogy gyorsítsuk fel az anyagcserét, pörögjön az anyagcsere. De miért?

Az anyagcsere (más néven metabolizmus) alatt azokat a folyamatokat értjük, amelyek alatt szervezetbe kerülő tápanyagok (vagy az ott raktározottak), lebomlanak, hasznosulnak, vagy átalakulnak. Az anyagcsere szükséges ahhoz, hogy a létfenntartáshoz szükséges energiát elő tudjuk állítani.
Tehát a szükséges energiát a mozgáshoz, gondolkodáshoz, a szervezet működéséhez, a mindennapi tevékenységekhez, az alváshoz.

Ebből adódik, hogy van egy alapanyagcserénk, ami a létezéshez szükséges, ami kielégíti a teljesen nyugalomban lévő testnek szükséges energiát (légzés, hőtartás, kiválasztás). Az agyunk és a szívünk nem képes tartalékolni a tápanyagot, így folyamatos utánpótlásra szorul. Éppen ezért is szükséges, hogy bármilyen diétába is kezdjünk, gondoskodjunk róla, hogy az alapanyagcseréhez szükséges kalóriát bevigyük. Ezt az értéket laboratóriumban tudják a legpontosabban meghatározni, de egészséges felnőtt embereknél kalkulátor segítségével egészen valós adatokat kaphatunk.

Ha az anyagcserénk túl lassú, akkor a szervezetben túl sok zsír halmozódik fel, ezáltal hízunk, tehát lassú anyagcsere mellett a fogyás nagyon nehézkes. Rengeteg salakanyag halmozódik fel a szervezetünkben, ami szintén a zsírpárnákban raktározódik.

Az anyagcsere lassulása sok dologra vezethető vissza. Többek között függ a nemtől, a kortól, a táplálkozástól, a mozgástól és egyes betegségektől, hőmérséklettől.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...