2011. augusztus 27., szombat

Vasárnapi csemege – rizskoch egészségesen

Ki ne szeretné a málnaszörppel leöntött rizskochot, vagy rizsfelfújtat. A gyerekkor egyik legjobb finomsága, főleg ahogy a nagymamák készítik.

Azonban a rizs sok kalóriát tartalmaz, gyorsan felszívódó szénhidrát, a málnaszörp cukros, na meg a rizskochba is kell, a zsíros tejből sem 1 deci kerül bele. Ezért diéta és egészséges életmód során sokan kizárják életükből ezt a mennyei csemegét. Pedig nincs rá szükség. Csak az alapanyagokon kell változtatni, és kész is az egészséges nassolni való, vagy éppen ebédnek való. Leves mellé kitűnő főfogás, mivel laktat és ízletes.

A titok a zabban rejlik, a rizst zabpehelyre cseréljük, így egy zabkochot készítünk el, és a végeredmény olyan tökéletes, hogy a különbség alig lesz érezhető.

Hozzávalók

250 gramm zabpehely
8 dl tej
vanília vagy aroma
sztívia vagy egyéb természetes édesítőszer
3 tojás
csipet só
5 deka light margarin
pici reszelt citromhéj

A tejet, a zabpelyhet, feltesszük főni, bele kaparjuk a vanília belsejét, vagy teszünk bele aromát és a reszelt citromhéjat. Amikor a zab megszívta magát édesítjük, levesszük a tűzről és bele keverjük a margarint, majd félre tesszük hűlni. Mikor már langyos, mehet bele a tojássárgája, és hozzá keverjük a tojásfehérje kemény habját, amit egy csipet sóval vertünk fel. Az egészet, egy kivajazott jénaiba öntjük és 180 C-fokon 35-40 percig sütjük.


Cukormentes lekvárral tálaljuk, de készíthetünk hozzá otthon házi málnaszörpöt is.

Tipp:
  • Tehetünk bele mazsolát is és egyéb gyümölcsökkel is feldobhatjuk a natúr zabkochot. 

  • Ha nincs otthon vanília aroma, akkor használjunk 2 decivel több tejet és csomó mentesre kevert, cukormentes vanília pudingot keverjünk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...