2011. augusztus 7., vasárnap

Sport mellé kötlező - Glükozamin

Manapság már népbetegségnek számít a térd-, hát-, derék-, vállfájás, ízületi fájdalom.
A fizikai munkát végzők, a sportolók, az ülőmunkát végzők, fiatalok, idősebbek tapasztalhatják ezt a fájdalmat. 

A működő szövetekben a sejtek közötti támasztószövetnek az egyik alkotóelemei a rugalmas rostok a másik a glükozamin. A rugalmas rost üregeit töltik ki a glükozaminok, amik 2-3 vízmolekulát képesek megkötni, így kialakítva egy vízteret, amiben a sejtek úszkálnak. Ezen keresztül történik a sejtek anyagcseréje. Gyakorlatilag a glükozamin biztosítja az adott szövetféleségnek a rugalmasságát. Idővel, ahogy öregszünk a sejtek közötti vízterek csökkennek, a szövetek kevésbé lesznek rugalmasak, és ezt bizony az ízületek is megérzik. Ilyenkor történik az, hogy nehézkesebb lesz a mozgás, főleg ébredés után és ízületi fájdalmak alakulnak. 

Tehát a glükozaminról fontos tudni, hogy jelen van az ízületekben, az azt körülvevő porcszövetben, segíti az ízületek megóvását, erősítését és a porcszövet újraképződését. 

A glükozamin egy természetes anyag, ami a rovarok páncélját alkotó kitinben található meg, és kis mennyiségben a legtöbb táplálékban fellelhető, de legjobb természetes forrást a tengeri eredetű élelmiszerek, azok közül is a kagylók jelentik. 

A glükozaminok nem csak a sejtek felépítésében vesznek részt, de az anyagcsere folyamatokban is, így felhasználódik, ezért is van az, hogy folyamatos pótlásra van szükség.
Egy olyan természetes anyagról beszélünk, amit tabletta formájában juttathatunk a szervezetbe, és megóvhatjuk vele ízületeinket és akár rendbe is hozhatunk kisebb sérüléseket.
Gyulladás csökkentő hatással is rendelkezik.

A legelterjedtebb ízületi betegség az arthrosis, ami megnehezíti és fájdalmassá teszi a beteg mindennapjait. A glükozamin bizonyítottan enyhíti a tüneteket és nagy szerepe van a gyógyulásban, megelőzésben.  Az ízületi gyulladást is kezeli és megelőzi. 

Akinek károsodott a porcszövete, annak a szedése kötelező, hiszen nemcsak hogy leállítja a károsító folyamatokat, de segíti a porcszövet visszaépítését.

Aki fizikai munkát végez, rendszeresen sportol biztosan érzett már fájdalmat a derekában, térdében, könyökben, vállban. Bizony ez is sok esetben a porckárosodás jele, és érdemes nem legyinteni rá, hanem tenni ellene. A glükozamin folyamatos szedésével biztosíthatjuk az ízületek és porcok egészségét és esetleges regenerálást. Olyan mintha beolajoznánk a gépezetet.

Napi adag 1500 mg, amit 3x500mg formában érdemes bevenni. A C-vitamin segíti a felszívódását, és érdemes sok folyadékot fogyasztani mellé. A glükozamin hatását 2-3 hét szedés után érezhetjük, általában 3-4 havonta érdemes egy kis szünetet tartani. 


A cikk természetesen tájékoztató jellegű, minden esetben érdemes orvossal vagy gyógyszerésszel konzultálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...