2011. szeptember 14., szerda

Mediterrán diéta



A Földközi-tenger környékén élő népek közkedvelt diétája a mediterrán diéta, ami egy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást biztosít.



Diéta mellett a szív és érrendszeri betegséggel küszködőknek is javasolt étkezési mód.
8 fő alappillére van a mediterrán diétának, amit ha betartunk, akkor egy tartós fogyásban lesz részünk, mindemellett, hogy egészségünket megőrizzük.

  • Fontos a zöldség és gyümölcsfogyasztás, napi 5 alakalommal kell főként zöldségeket fogyasztani, amivel nemcsak eltelünk, de biztosítjuk a rostbevitelt és a szervezetnek a vitamin és ásványi anyag szükségletet is. Igyekezzünk inkább idény gyümölcsök és zöldségek közül válogatni, hiszen ezeknek magasabb a vitamin tartalma és kevesebb vegyszert tartalmaznak.
  • Gabonafélék, barna rizs, burgonya, kenyér. Péktermékekből a teljes kiőrlésűt válasszuk. Ezzel fedezhetjük a napi szénhidrát és rost szükségletet, ami fontos az izmok működéséhez, és energiát biztosít.
  • Fogyasszunk oliva olajat. Kerüljük az állati eredetű zsírokat, és a zsírok a napi összenergia maximum 25%-át tegyék ki.
  •  Édesség gyanánt gyümölcsöt fogyasszunk. Kerüljük a finomított cukros és lisztes édességek fogyasztását, maximum heti 1-szer megengedett.
  • Vörösborfogyasztás ajánlott étkezés közben. Napi maximum 1 pohárral. Természetesen aki vezet ne igyon.
  • Hetente maximum 3-4-szer fogyasszunk húsokat. Ilyenkor is baromfit válasszunk, vörös húst havonta 1-szer együnk csak, és minimum 1-szer fogyasszunk halat. Tojást maximum 4 darabot ehetünk egy héten.
  • Mérsékelten iktassunk be az étrendbe zsírszegény joghurtot és túrót
  • Mértékletesség étkezéskor. Együnk kevesebbet reggelire, ebédre és vacsorára. Inkább iktassunk be köztes étkezéseket. Tízóraira és uzsonnára fogyasszunk gyümölcsöt és olajos magvakat.

A mediterrán diétával nemcsak a túlsúlytól szabadulhatunk meg. Csökken a vérnyomás, a szív és érrendszeri megbetegedés kockázata, a cukorbetegség kockázata, javul az életminőség és akár 10 évvel is tovább élhetsz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...