A szójabab egy hüvelyes növény, ami rengeteg vitamint és mikro-tápanyagot tartalmaz. Ilyen például a B-vitamin, a Kalcium, a folsav és a szelén. Ásványi anyag tartalma sem felejtendő el. Jelentős mennyiségű magnéziumot, cinket, vasat tartalmaz, illetve telítetlen zsírsavat. Aki szóját eszik, a magas koleszterin szinttől nem kell tartania.
A szója a vegetáriánusok fő fehérje forrása. Egészségesnek mondható napi 25 gramm-nyi szójafehérje, ami kb. 300 gramm tofuban, vagy 8 deci szójatejben található meg.
A szója hátulütője, hogy bár a magas fitoösztrogén tartalom egészséges részben, túlzott mennyiségben történő bevitele hormonproblémákat okozhat. Ezért fontos a mértékletesség. A szója lehet az egészségünk őre, de lehet a baj okozója is. Kisgyermekeknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása, hiszen a hormonháztartásuk még alakulóban van.
A fitoösztrogén, ha megfelelő mennyiségben kerül a szervezetbe nagyon áldásos hatással bír, hiszen segíti a szervezetet a daganatok elleni küzdelemben. Ezért van az, hogy ázsiai nők körében sokkal kisebb arányban fordulnak elő mellrákos, petefészek rákos betegek.
Ezen kívül a csontritkulás ellen is véd, és a menopauza idején a hőhullámok, a vérnyomás ingadozás, a hangulatváltozások ellen véd. A vérerek rugalmasságát növelve csökken az érelmeszesedés veszélye.
A szóját a szervezetbe juttathatjuk szójatej, tofu, szójaszósz, joghurt, olaj formájában. De számos élelmiszerben megtalálható, még ha nem is gondolunk rá, hiszen remek állomány javító így feldolgozott hústermékek (pl májkrémek) is gyakran tartalmazzák.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése