2011. október 3., hétfő

Vigyázat, támad az őszi depresszió



Ahogy közeledik az ősz, úgy csökken hazánkban a napsütéses órák száma. Korábban sötétedik, egyre többször borús az idő és bár a fák levelei rengetegféle színben pompáznak és nappal akár még nyári meleg is lehet, bizony előfordul, hogy napokig esik, hűvös van, és szél fúj. 

Nem kell hát meglepődni, ha felüti fejét nálunk is az őszi depresszió. Mik a tünetek? Levertség, fáradtság, hirtelen kedélyváltozás, energiahiány, alvászavar, libidócsökkenés, testsúlygyarapodás, ami az édesség utáni vággyal van összefüggésben.

Lehet, már hallottál róla, de az is lehet, hogy még nem, hát most itt van rá az esély, hogy megtudd, nem veled van a baj, ha ezeket a tüneteket észleled. 



A szervezetünkben fellelhető szerotonin felelős azért, hogy milyen a közérzetünk A szerotonin a tryptophan nevű aminosavból képződik, amit táplálék útján viszünk be. Ez megtalálható a tejben, tejtermékekben, szárnyasokban, tojásban, borsóban, dióban, burgonyában, mogyoróban. Azonban, ez is olyan, mint a D-vitamin, szüksége van a napfényre.

Azonban szerencsére az is elég, ha egy kiadós sétát teszünk napközben, de természetesen vannak speciális fényterápiák, amik arra hivatottak, hogy a szterotonin és melatonin szintet kiegyensúlyozzák. A melatonin ugyanis az, ami előidézi az álmosságot, csökken a testhőmérséklet, egyszóval felkészíti a szervezetet az alvásra, ez akkor megy végbe, ha kevés fényt kapunk.
Tehát az őszi depresszió nem egy kitaláció, valóban, ha nem figyelünk, utolérhet minket. 

Mit tehetünk ellene?

Fény, fény és fény
Igyekezzünk minden nap minimum 1 órát a szabadban tölteni. Illetve ha éppen nagyon jó az idő, és szabadidőnk engedi, akkor kiránduljunk, sétáljunk, töltsük fel „fényraktárainkat”, készüljünk a komorabb időre. 

Ezen kívül a lakásban is érdemes növelni a természetes fény mennyiségét. Ügyeljünk rá, hogy a redőnyök fel legyenek húzva, a sötétítő függöny is el le legyen húzva, és ha tehetjük, ilyenkor a függönyöket is kössük el oldalra, hogy még több fény jusson be a szobába. 

Ez az első és legfontosabb dolog, de még számtalan praktika segíthet, hogy elkerüljön az őszi depi, vagy pedig segítsen leküzdeni azt. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...