2011. november 23., szerda

Szauna jótékony hatásai


 Bár a szájhagyomány úgy tartja, hogy a szaunázás a finnektől ered, ez nem egészen igaz, viszont náluk maradt fent egyedül a régi korokban és később ők terjesztették el Európában.
Jól is tették, hiszen a szauna és a szaunázás olyan jótékony hatással van a szervezetre, amit feltétlenül tapasztalnunk kell.


Mi is a szauna?
A szauna egy olyan kis helyiség vagy kis faház, amit felfűtenek 90-100fokra, a levegő száraz, forró, a páratartalom alacsony, de alkalmanként a forró kövekre vizet locsolva növelik a páratartalmat, és az emberek itt relaxálnak, izzadnak, tisztulnak. A szaunában különböző magasságban találhatóak padok, általában 3 szinten, de a legtetejére csak a tapasztalt szaunázók szoktak ülni és nekik is csak az utolsó pár percre javasolt. A szauna és gőzfürdő közti különbség élettanilag is különböző, a szaunában a száraz levegő miatt akár gyógyulhatunk is.


A szaunázás élettani hatása
A forró száraz levegő előnye, hogy a baktériumok elpusztulnak, a vírusokkal együtt. A test a forróság hatására egyfajta lázas állapotba kerül. A különlegessége az, hogy az erek kitágulnak, elkezdődik a verejtékezés, azonban ekkor nem csökken a test hőmérséklete. Az így felfokozott vérellátás következtében gyorsulnak az anyagcsere folyamatok, a méreganyagok kiválasztódása, és a kitágult pórusokon át több salakanyag távozik. Fokozódik a mirigyrendszerek működése, és az öngyógyító képesség is nő. Így lappangó betegségeket hozhat a felszínre, vagy meglévőt gyógyíthat meg.  

Saját szaunánkban, vagy ahol megengedett akár illóolajokat is párologtathatunk, ezzel a hatóanyagokat a kitágult pórusokon keresztül a szervezetbe juttatva gyógyíthatjuk például a meghűlést is. 

Legjobb szállásajánlatok az utazol.hu-n 

Természetesen a szaunázást is okosan kell elkezdeni. A szaunázáshoz szükséges jó tanácsokat itt olvashatod.

Nemcsak ellazít, de szépít is.
A szaunában alapszabály a csend, itt nem szokás bent még halkan sem beszélgetni, hiszen nemcsak a test, de a szellem is tisztul.
A méregtelenítésnek köszönhetően a bőr is tisztul, illetve a szaunázás szabályait betartva tehát a meleg után a langyos, hideg vízzel történő zuhanyzás még jobban élénkíti a vérkeringést. Ennek a kettőssége a narancsbőr elleni harcban is tökéletesen segít, természetesen elegendő mozgás és megfelelő táplálkozás mellett. 

Csökkenti a napi stresszt, a túlhajszolt életmódba illesztve megnyugtat, ami szintén a bőrre, a ráncokra is jó hatással van. Ráadásul a szaunázás után a kitágult pórusokon keresztül a krémek is jobban felszívódnak, így bőrünk selymesebb lesz.

A szaunázás önmagában nem fogyaszt, a súlyunk azért változik, mert rengeteg vizet izzadunk ki, amit azonban pótolni kell, és szaunázás előtt, és utána is érdemes sokat inni, előtte a méregtelenítés eredményessége miatt, utána pedig a kiszáradás ellen.Viszont egy diéta, életmód váltás során tanácsos alkalmazni, mert segíti a súlyvesztést, pont azért mert gyorsul az anyagcsere és a salakanyagok távoznak. 

A szaunázás nem játék, a magas hőmérséklettel vigyázni kell! Epilepsziások, vese- és súlyos szívbetegek, heveny ízületi gyulladásban szenvedők nem is vehetik igénybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...