
A titok nyitja, mint a legtöbb sütinél, hogy lecseréljük a
finomított szénhidrát forrásokat lassan
felszívódóra. Ezáltal a magasabb
rost tartalomnak köszönhetően
gyorsabban el is telítenek finom bejglik és sokkal kevesebb szénhidrátot, kalóriát fog tartalmazni, így cukorbetegek is fogyaszthatják, ha
beleszámolják az aznapi szénhidrát felvételükbe. Nem emeli meg hírtelen a
vércukor szintet, ezáltal nem alakul ki a tipikus édesség utáni sóvárgás miután
megettél egy kis darabot, és ha van cukorbeteg ismerősöd vagy családtagod,
biztosan ő is díjazni fogja, hogy kedveskedtél neki.
Hozzávalók (4 rúd
beiglihez)
0,5 kiló liszt (szénhidrát csökkentett vagy teljes kiőrlésű)
25 deka margarin (light lehetőleg)
2 tojás + 1 a kenéshez
mokkás kanál só
3 evőkanál cukornak megfelelő édesítő
1 élesztő + pici tej + cukor (az élesztő futtatásához
használt pici cukor nem okozhat problémát)
Töltelék
Amennyi diót vagy mákot használunk, ugyanannyi természetes
édesítőt keverünk hozzá
Citromhéj
Mazsola
Forró tej

Miközben a tésztát kelesztjük, elkészíthetjük a
töltelékeket. A mákot és a diót a cukorral összekeverjük, bele reszeljük a
citrom héját. A mazsolát az előre beáztatott forró vízből kiszedjük, hozzá
adjuk. Minél több a mazsola benne annál finomabb. Végül forró tejet öntünk
hozzá, hogy kenhető, krémesebb állagot kapjunk, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá
túl sokat, nem folyós töltelék lesz ez.
Miután vékonyra (kb fél centi) nyújtottuk a tésztát,
megkenjük olajjal és bele tesszük a tölteléket, majd 2 végét behajtjuk és így
tekerjük fel. A tepsibe a 4 rudat szorosan egymás mellé tesszük, ezzel megakadályozzuk,
hogy oldalt kirepedjenek. Megkenjük először tojás sárgájával, majd hűvös helyre
tesszük pihenni minimum 10-15 percre amíg meg nem szárad, majd tojásfehérjével
is megkenjük és ismét hűvös helyen pihentetjük minél tovább, hogy a tészta jól kihűljön. Ezután megszurkáljuk a
tetejét villával és 200 fokos sütőben sütjük 10-15 percig, majd 190 fokon még
10-15 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése