2011. december 15., csütörtök

Sportolj a szabadban télen


Félsz a hidegtől és a betegségtől ezért te is inkább otthon edzel vagy az edző teremben? Nem kell tartanod egyiktől sem. Természetesen érdemes felkészülni a hideg időre, hozzászoktatni a szervezetet az extra terhelésre, nem kell azonnal maratont futni a mínuszokban.


Miért jó télen is a szabadban sportolni?

Depresszió ellen
Sokan panaszkodnak a téli depresszióra, levertségre, arra, hogy korábban sötétedik, ezért hamarabb álmosodnak. A hideg miatt és a korai sötétedés miatt egyre kevesebb időt töltenek a szabadban az emberek, és inkább az otthon melegét választják, sportoláshoz pedig a fűtött edzőtermeket.
A kinti sportok előnye, hogy a természetes fény és a friss levegő segíti a depresszió elűzését. Az őszi-téli depresszió a fényhiány miatt alakul ki, hiszen a szervezetünkben található szerotonin szint határozza meg, hogy milyen a hangulatunk, viszont ennek fényre van szüksége. Télen az álmosságot előidéző melatonin próbál felül kerekedni jókedvünkön, és ez ellen sokat tehetünk, ha növeljük a szabadban tartózkodásunkat.

Immunrendszert erősíti
A hidegben való sport segít, hogy erősödjön az immunrendszered, így nem meglepő, az, aki többet sportol szabadban télen, kevesebbet beteg. Azonban mínusz 10 fok alatt már nem ajánlott például a hosszabb futás, mert nagyon leterheli a szervezetet. A helyszínt is érdemes megválogatni, a szmogos város nem éppen a legalkalmasabb a sportokra.
Az aktív kinti sportok közben arra figyeljünk, hogy ne álljunk meg, mert ha kimelegedtünk megfázhatunk. Miután abba hagyjuk a mozgást menjünk meleg helyre, cseréljük át ruhánkat, és ha tehetjük, zuhanyozzunk le. 

Fogyaszt
Minden, ami mozgás, kalóriát éget el, tehát ha nem a tévé előtt ülünk, hanem kint sétálunk, vagy hógolyózunk, túrázunk, futunk, szánkózunk, máris sokat tettünk az egészségünkért és az alakunkért. A téli hónapokban, főleg az ünnepek táján észrevétlenül kúsznak ránk a kilók, és mire a téli kabátot lengébb öltözetre cserélnénk megdöbbenve állunk a tükör előtt, és gyors fogyókúráktól várjuk, hogy a hónapok alatt felszedett plusz kilók pillanatok alatt leolvadjanak rólunk. Akadályozd meg. Sportolj télen is, hogy kordában tartsd az alakod.
Napi 30-40 perc vagy akár 1 óra mozgással nemcsak a szellemet frissíted fel, hanem a tested is. Ráadásul kutatók bebizonyították, hogy a kinti hidegben akár 20%-kal is több kalóriát éget a szervezet, mindamellett a hidegben nő a teljesítőképesség, mivel kevesebbet kell vacakolnia a szervezetnek a hő leadással.

40 perc kocogás a legjobb zsírégető, nem kell kondi bérletre költeni, drága síbérletet venni, frissíti a szellemet is és alakunkkal csodát művel. A családdal elmehettek kirándulni is, a téli táj megnyugtató és stressz oldó. A szánkót sem érdemes otthon hagyni, nemcsak, hogy jó móka, de a szánkót a dombra fel is kell húzni, így folyamatos mozgást biztosít, és együtt a család.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...