A karácsonyi készülődés elengedhetetlen mozdulata a mézeskalács készítés. Ezek a kekszek
nem csak finomak, de illatukkal karácsonyi hangulatot teremtenek, közösen
készítve együtt tölti az idejét a család, és már jó előre le lehet gyártani
akár egy nagyobb adagot is, és dobozban eltehetjük az ünnepekre. Díszítésére is
rengeteg variáció létezik, bárhogy is tálaljuk, mindenképpen sikert aratunk
vele.
A diétázók azonban legtöbbször erre az időre felfüggesztik
az addig szigorúan betartott szabályokat, mondván, csak egyszer van karácsony
egy évben. Viszont ez alatt az idő alatt olyan tetemes mennyiségű kalóriát
vihetünk be a szervezetünkbe, aminek következtében az újév első napján bizony
nem folytatjuk a diétát, hanem újra kezdjük.
De erre is van megoldás. Gyártsd le mézeskalácsaidat egészséges
és alak barát verzióban. Ha úgy érzed, a család vagy a rokonság többi tagja
nem díjazná az ötletet, akkor sincs gond, saját magadnak készítsd el a reform változatot
és falatozz bűntudat nélkül.
Ez a diétás
mézeskalács egyszerűen nagyszerű, és megsúgom, még csak mézet sem
tartalmaz, hiszen van nekünk egy különleges édesítőnk az agave szirup, ami hogy, hogy nem ízre tökéletesen hasonlít a
mézhez, állagát tekintve folyósabb ugyan, de könnyű vele dolgozni.
A szénhidrát tartalmat úgy csökkentjük, hogy alacsony szénhidrát tartalmú lisztet
keverünk finomliszttel. Ma már többféle márkában kaphatóak azok a lisztek,
amelyeknek 100grammjában mindössze 6gramm szénhidrát található. A cukrot természetes édesítőszerre cseréljük.
Ezekkel a szénhidrát tartalmat körülbelül a harmadára redukáljuk, és bár az
agave szirup tartalmaz kalóriát és szénhidrátot is, alacsony glikémiás indexének köszönhetően lassan
szívódik fel. Természetesen a mézeskalácsunk készülhet teljes kiőrlésű lisztből
is, ami szintén lassabban szívódik fel, és ezzel elkerülhető a falásroham.
Hozzávalók:
0,5 kiló liszt (2/3 alacsony szénhidrát tartalmú zéró liszt,
1/3 finomliszt)
17 deka cukornak megfelelő édesítő (lehet kevesebb is, ki
mennyire szereti édesen)
1 evőkanál szódabikarbóna
Mézeskalács fűszerkeverék (házilag is készíthető)
1 tojás + 1 sárgája
20 deka agave szirup (méz helyett)
2,5 deka margarin
Az alapanyagokat összegyúrjuk, kicsit ragadós maradhat a
tészta, de semmi gond, mert 1-2 órát a nyújtás és szaggatás előtt pihentetni
kell.
Mikor letelt a pihenő idő, lisztezett deszkán pár mm
vastagra sodorjuk a tésztát, hiszen dagadni fog a szódabikarbónának
köszönhetően, sütőpapíros tepsibe tesszük és 180 fokos előmelegített sütőbe
tesszük, ezután kicsit lejjebb vehetjük a hőfokot. Amikor már érzed az illatát,
pillants rá, vastagságtól függően akár már 7 perc alatt is elkészülhet, mikor
egyenletes aranybarna akkor ki is veheted.
Érdemes előre több tepsinyi mézeskalácsot kiszaggatni, mivel
gyorsan sülnek és ne menjen feleslegesen üresjáratban a sütő.
Amikor arany barnák, akkor még nagyon puhák a mézeskalácsok, így óvatosan vedd ki őket a tepsiből, viszont a hozzávalóknak köszönhetően egy hét múlva sem fog bele törni a fogad, a keksz puha marad.
Amikor arany barnák, akkor még nagyon puhák a mézeskalácsok, így óvatosan vedd ki őket a tepsiből, viszont a hozzávalóknak köszönhetően egy hét múlva sem fog bele törni a fogad, a keksz puha marad.
Díszíteni diétás alapanyagokkal érdemes, ha már alakbarát
mézeskalácsot sütöttünk. Hagyhatod akár natúrba is, de cukormentes csokival is
bevonhatod.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése