2011. december 7., szerda

Karácsonyi mézeskalács diétásan


A karácsonyi készülődés elengedhetetlen mozdulata a mézeskalács készítés. Ezek a kekszek nem csak finomak, de illatukkal karácsonyi hangulatot teremtenek, közösen készítve együtt tölti az idejét a család, és már jó előre le lehet gyártani akár egy nagyobb adagot is, és dobozban eltehetjük az ünnepekre. Díszítésére is rengeteg variáció létezik, bárhogy is tálaljuk, mindenképpen sikert aratunk vele. 

A diétázók azonban legtöbbször erre az időre felfüggesztik az addig szigorúan betartott szabályokat, mondván, csak egyszer van karácsony egy évben. Viszont ez alatt az idő alatt olyan tetemes mennyiségű kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe, aminek következtében az újév első napján bizony nem folytatjuk a diétát, hanem újra kezdjük.

De erre is van megoldás. Gyártsd le mézeskalácsaidat egészséges és alak barát verzióban. Ha úgy érzed, a család vagy a rokonság többi tagja nem díjazná az ötletet, akkor sincs gond, saját magadnak készítsd el a reform változatot és falatozz bűntudat nélkül. 

Ez a diétás mézeskalács egyszerűen nagyszerű, és megsúgom, még csak mézet sem tartalmaz, hiszen van nekünk egy különleges édesítőnk az agave szirup, ami hogy, hogy nem ízre tökéletesen hasonlít a mézhez, állagát tekintve folyósabb ugyan, de könnyű vele dolgozni. 


A szénhidrát tartalmat úgy csökkentjük, hogy alacsony szénhidrát tartalmú lisztet keverünk finomliszttel. Ma már többféle márkában kaphatóak azok a lisztek, amelyeknek 100grammjában mindössze 6gramm szénhidrát található. A cukrot természetes édesítőszerre cseréljük. Ezekkel a szénhidrát tartalmat körülbelül a harmadára redukáljuk, és bár az agave szirup tartalmaz kalóriát és szénhidrátot is, alacsony glikémiás indexének köszönhetően lassan szívódik fel. Természetesen a mézeskalácsunk készülhet teljes kiőrlésű lisztből is, ami szintén lassabban szívódik fel, és ezzel elkerülhető a falásroham.

Hozzávalók:
0,5 kiló liszt (2/3 alacsony szénhidrát tartalmú zéró liszt, 1/3 finomliszt)
17 deka cukornak megfelelő édesítő (lehet kevesebb is, ki mennyire szereti édesen)
1 evőkanál szódabikarbóna
Mézeskalács fűszerkeverék (házilag is készíthető)
1 tojás + 1 sárgája
20 deka agave szirup (méz helyett)
2,5 deka margarin

Az alapanyagokat összegyúrjuk, kicsit ragadós maradhat a tészta, de semmi gond, mert 1-2 órát a nyújtás és szaggatás előtt pihentetni kell.
Mikor letelt a pihenő idő, lisztezett deszkán pár mm vastagra sodorjuk a tésztát, hiszen dagadni fog a szódabikarbónának köszönhetően, sütőpapíros tepsibe tesszük és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, ezután kicsit lejjebb vehetjük a hőfokot. Amikor már érzed az illatát, pillants rá, vastagságtól függően akár már 7 perc alatt is elkészülhet, mikor egyenletes aranybarna akkor ki is veheted.
Érdemes előre több tepsinyi mézeskalácsot kiszaggatni, mivel gyorsan sülnek és ne menjen feleslegesen üresjáratban a sütő.
Amikor arany barnák, akkor még nagyon puhák a mézeskalácsok, így óvatosan vedd ki őket a tepsiből, viszont a hozzávalóknak köszönhetően egy hét múlva sem fog bele törni a fogad, a keksz puha marad.

Díszíteni diétás alapanyagokkal érdemes, ha már alakbarát mézeskalácsot sütöttünk. Hagyhatod akár natúrba is, de cukormentes csokival is bevonhatod.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...