Már évek óta tart a mozgalom, hogy a mesterséges édesítőket
természetesre cseréljük, és bár a nagy cégeknek még nem állt érdekében ezen
változtatni és sztíviát, nyírfacukrot, vagy éppen agavét használni, a hétköznapokban,
otthonunkban megtehetjük, hogy az aspartamot és egyéb, hossz távon a
szervezetre káros anyagokat tartalmazó édesítőket lecseréljük.
A sztívia, a nyírfacukor mellett, főként ilyenkor
karácsonykor nagyon jól hasznosítható az agave szirup.
Az agavé egy kaktusz növény, Mexikóban honos, de
Magyarországon, a botanikus kertekben is felfedezhető, sőt akár otthon is
tarthatunk ilyen növényt. A szirupot, a leveleiben található nedvességből készítik.
Minél idősebb egy növény, annál több nedvességgel rendelkezik, és átlagosan az
érett növényt reggel és este szokták lecsapolni.
Az agavé előnye, hogy glikémiás indexe 30 alatt van, így az
alacsony GI értékű élelmiszerek közé sorolható, ennek előnye, hogy lassabban
szívódik fel, ezáltal nem emeli hirtelen az inzulin szintet. Oda figyeléssel
cukorbetegek is fogyaszthatják.
A legtöbb természetes édesítőtől azért tér el, mert kalória
tartalma van, és szénhidrát tartalma is, tehát diétázóknak is ajánlott, de bele kell számolni a napi szénhidrát és kalória értékbe.
100gramm kalória tartalma 312 kcal, és szénhidrát tartalma
75gramm/100 gramm. Azonban 92 %-ban fruktózt és 8 %-a glükóz, emellett vasat, kalciumot,
káliumot, foszfort és magnéziumot is találunk benne, ezeknek a koncentrációja
adja meg a sötétséget.
Körülbelül 40%-kal édesebb, mint a kristálycukor, így
kevesebb is kell belőle, és a felszívódása miatt segíti, hogy ne törjenek ránk
falásrohamok, és ha oda figyeléssel fogyasztjuk, a zsírpárnáktól is
megszabadulhatunk.
Ezt a természetes édesítőszert használhatjuk főzéshez,
sütéshez, hideg ételek elkészítéséhez, hiszen szirup lévén nagyon jól oldódik,
könnyű vele dolgozni. Színét tekintve a mézre hasonlít, csak folyósabb, és ami
az ízét illeti, szintén a mézhez hasonlítható. Éppen ezért teákba is kiváló. A
használói egyedül kávéba nem ajánlják, de ízlés kérdése, érdemes kipróbálni.
Hőre nem bomlik, így az agavé szirup sütés közben megőrzi édes ízét, és
semmilyen utóíz nem párosul mellé. Tökéletes tortákhoz, süteményekhez,
kekszekhez, szószokhoz, édességek elkészítéséhez.
A mézhez köthető hasonlóságai miatt a karácsonyi sütés-főzés
ásza, hiszen a legdiétásabb mézeskalács készíthető segítségével, amiről
legközelebb olvashatsz is (diétás mézeskalács recept itt)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése