2011. december 5., hétfő

Agave szirup – édes örömök a mindennapokban



Már évek óta tart a mozgalom, hogy a mesterséges édesítőket természetesre cseréljük, és bár a nagy cégeknek még nem állt érdekében ezen változtatni és sztíviát, nyírfacukrot, vagy éppen agavét használni, a hétköznapokban, otthonunkban megtehetjük, hogy az aspartamot és egyéb, hossz távon a szervezetre káros anyagokat tartalmazó édesítőket lecseréljük.

A sztívia, a nyírfacukor mellett, főként ilyenkor karácsonykor nagyon jól hasznosítható az agave szirup.
Az agavé egy kaktusz növény, Mexikóban honos, de Magyarországon, a botanikus kertekben is felfedezhető, sőt akár otthon is tarthatunk ilyen növényt. A szirupot, a leveleiben található nedvességből készítik. Minél idősebb egy növény, annál több nedvességgel rendelkezik, és átlagosan az érett növényt reggel és este szokták lecsapolni. 

Az agavé előnye, hogy glikémiás indexe 30 alatt van, így az alacsony GI értékű élelmiszerek közé sorolható, ennek előnye, hogy lassabban szívódik fel, ezáltal nem emeli hirtelen az inzulin szintet. Oda figyeléssel cukorbetegek is fogyaszthatják.


A legtöbb természetes édesítőtől azért tér el, mert kalória tartalma van, és szénhidrát tartalma is, tehát diétázóknak is ajánlott, de bele kell számolni a napi szénhidrát és kalória értékbe.
100gramm kalória tartalma 312 kcal, és szénhidrát tartalma 75gramm/100 gramm. Azonban 92 %-ban fruktózt és 8 %-a glükóz, emellett vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és magnéziumot is találunk benne, ezeknek a koncentrációja adja meg a sötétséget. 

Körülbelül 40%-kal édesebb, mint a kristálycukor, így kevesebb is kell belőle, és a felszívódása miatt segíti, hogy ne törjenek ránk falásrohamok, és ha oda figyeléssel fogyasztjuk, a zsírpárnáktól is megszabadulhatunk.


Ezt a természetes édesítőszert használhatjuk főzéshez, sütéshez, hideg ételek elkészítéséhez, hiszen szirup lévén nagyon jól oldódik, könnyű vele dolgozni. Színét tekintve a mézre hasonlít, csak folyósabb, és ami az ízét illeti, szintén a mézhez hasonlítható. Éppen ezért teákba is kiváló. A használói egyedül kávéba nem ajánlják, de ízlés kérdése, érdemes kipróbálni.

Hőre nem bomlik, így az agavé szirup sütés közben megőrzi édes ízét, és semmilyen utóíz nem párosul mellé. Tökéletes tortákhoz, süteményekhez, kekszekhez, szószokhoz, édességek elkészítéséhez.


A mézhez köthető hasonlóságai miatt a karácsonyi sütés-főzés ásza, hiszen a legdiétásabb mézeskalács készíthető segítségével, amiről legközelebb olvashatsz is (diétás mézeskalács recept itt)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...