2011. március 5., szombat

Édes élet ???

A cukor káros hatásáról általában a fogszuvasodás és elhízás kapcsán hallani, illetve, hogy a cukorbetegek ne egyenek cukrot. Ez így rendben is van, de! a többiről sokkal ritkábban esik szó. Sokan még mindig csak azért kerülik a cukrot, mert nem szeretnének hízni vagy, mert éppen fogyni is szeretnének, tehát csak időszakosan iktatják ki étrendjükből. Sokkal kisebb azoknak a tábora, akik az egészségük miatt döntenek úgy, hogy más alternatívát keresnek. Egyértelmű, hogy nincsenek reklámok a Tv-ben, plakátok az utcán, hogy a cukor káros…részben azért is, mert tönkre tenné a cukor ipart, részben pedig azért mert akkor le kellene mondanunk a kekszekről, sütikről…ez persze így nem igaz, csak az alternatívát kellene megtalálni.

Érdekes tény, hogy a századfordulón alig voltak cukorbetegek, majd az 50-es évektől rohamosan nőni kezdett a számuk.  Vajon miért??

A szervezetünk a túlzott cukorfogyasztásra nincs felkészülve, nem tudja maradéktalanul megemészteni. Pontosan mi is zajlik le ilyenkor a szervezetben arról itt (http://drimmun.com/egeszseges-taplalkozas/a-cukor-mereg.html) lehet bővebben olvasni.  Érdemes átnézni, hiszen hogy dönthetnénk valamiről, hogy jó Nekünk vagy sem, ha utána sem olvasunk?
Csak 1-2 példa: májproblémák, elhízás,emésztőrendszeri betegségek, kiváló tápanyaga a cukor a rákos sejteknek, fáradékonyság, fogszuvasodás, cukorbetegség, érrendszeri problémák...

A cikk elolvasása után (illetve érdemes több cikket is átrágni, megéri) elmondhatjuk, hogy a rendszeres és mértéktelen cukorfogyasztás igazán romboló hatással van a szervezetünkre. persze nem kell azt gondolni, hogy mostantól bármi bajunk van azért a cukor a felelős, de elő fordulhat, hogy felerősíti azt, és azt sem kell megvárni, hogy bajunk legyen. Azt hiszem a finomított szénhidrátok közül az egyik legkárosabb dologról beszélünk. Nem kell kétségbe esni, ez nem azt jelenti, hogy mostantól semmi édesség, lehet enni mértékkel, és lehet helyettesíteni természetes „édesítővel” ami a szervezetre teljesen ártalmatlan. Ezek után persze érdemes elgondolkodni azon, hogy a nem teszem le a cukrot, mert az édesítő egészségtelen kijelentés mennyire állja meg a helyét:). Egyik édesítőről sem mutattak fel még ennyi károsító hatást, mint a cukorról.
 
Nekem az orvos külön tanácsolta, hogy az érrendszeri problémám miatt,-ami szerencsére teljesen tünetmentes, semmi problémát nem okoz-, kerüljem a finomított szénhidrátokat, tehát a cukrot is. Ez nem volt nehéz feladat, hiszen már jó ideje nem ettem túl nagy mennyiségű cukrot, de azok után komolyabban elkezdtem oda figyelni, hiszen ez nem csak a diétáról, fogyás-hízásról szól, hanem az egészségről is. Az egészségemről, amiből nem igazán van több, csak egy és azt szeretném megtartani. Elképzelhető, hogy semmi bajom nem lenne, ha ugyanúgy cukorral készítenék mindent, mint régen, de ki az, aki kockáztatna? Mellesleg, hogy beszélhetnék arról, hogy váltsunk életmódot, hajrá, hogy ha én magam minden este egy tábla csokival ülök le a tv elé? 

Nem egyszerű folyamat, és nem is kell hirtelen váltani, de apránként el lehet hagyni a cukrot, megszokni az új ízeket, nem az édes ízről kell lemondani, hiszen kutatások bizonyították, hogy az ember az édes ízről, még ha tudná is, hogy az nagyon egészségtelen képtelen lemondani. Olyan ez, mint a dohányzás…csak arról simán le lehet szokni, viszont a cukrot meg lehet helyettesíteni. 

Apránként, ahogy az ember megváltoztatja a szokásait lassan-lassan életmóddá válik, megtapasztalja az előnyeit. Kipróbálja a süteményeket, ételeket, italokat természetes cukor helyettesítőkkel, és a szervezet meghálálja ezt.  A legideálisabb persze az lenne, ha rá sem szoktunk volna ilyen töménytelen mennyiségben. Bár mi erről már lekéstünk, így újra kell gondolni a cukorról alkotott képet és erőt venni magunkon, hogy csökkentsük a mennyiséget, viszont ha ügyesek vagyunk, oda figyelünk családunk egészségére, akkor a következő generációnak már sokkal könnyebb dolga lesz, hiszen minden gyerek viszi tovább a családi mintát…



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...