2011. június 20., hétfő

A hasi elhízás veszélyei


Az elhízás korunk problémája. Sokan esztétikai okokból vágnak bele különböző csodadiétákba, döntenek a diéták mellett. Sokkal kevesebb azok száma, akik az egészségüket helyezik előtérbe és a miatt szeretnének megszabadulni a plusz kilóktól. Szerencsére azért egyre többen választják az életmódváltást és élvezik annak következményeit.

Az elhízásnak több típusa lehet. Az egyik típus az alma típus, a másik a körte. A körte típusú elhízást szokták nőies elhízásnak is nevezni. Ebben az esetben a csípőre, popsira, combra való bőr alatti zsír felhalmozódásáról beszélhetünk. Azonban az alma típus az, ami az egészségünkre nézve nagyobb kockázatot jelent. Ez pedig a hasi elhízás. 



Régebben ezt az erősebbik nem betegségének hívták, mivel rájuk volt jellemző a hasra hízás. Míg a comb, fenék nem volt elhízott, addig a hasukon jelentős felesleggel rendelkeztek (sörhas).  Ma azonban nőknél is gyakorta elő fordul, főleg 40 éves kor felett. Illetve a genetikának köszönhetően nőknél, férfiaknál egyaránt. 

Ha családunkban genetikailag öröklött az alma típusú elhízás érdemes még jobban figyelni a problémára és elejét venni a dolognak egészséges életmóddal, tehát megfelelő táplálkozással és mozgással. 

A hasi elhízás természetesen nem azért veszélyes, mert a túlzott súlytól esetleg orra bukunk. A probléma az, hogy a zsír a szervek között rakódik le, éppen ezért a világon meghatározó rizikófaktornak tartják a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásában.
Következtében szenvedhetünk magas vérnyomástól, koleszterin problémák alakulhatnak ki, illetve cukorbetegség. 

A szívünket kis mennyiségű zsírpárna veszi körül, ami a hasi elhízás következtében egyre növekszik. Egy kutatás bebizonyította, hogy a szív körüli zsírpárnának a sejtjei gyulladást jelző fehérjemolekulákat szabadítanak fel. Az érelmeszesedés egy igen lassú gyulladásos folyamatnak az eredménye, tehát érthető hogy miért nő duplájára az időskori agyi funkciózavar kockázata azoknál, akiknek jelentős túlsúly van a hasukon.
Azonban nem csak a szívünk körüli zsírréteg növekszik, hanem a zsigeri szervek, a belek között is. 
A májra is kifejezetten káros hatással van. Mivel a hasüregi zsír miatt állandóan magas a zsírsav szint a vérben és ez elsősorban a májba kerül, így annak több munkát kell végeznie. A feldolgozó képessége a májnak is véges, és zsírcseppek formájában ott rakódik le a „felesleg”. Elvétve májzsugorodást is előidézhet.

Gyakorlatilag a hasi elhízással egy anyagcserezavar alakul ki, amely előszobája a felsorolt betegségeknek. 

A következő cikkben szó lesz arról, hogy mikortól is számít nagy problémának a hasi elhízás és mit tehetünk ellene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...