2011. július 11., hétfő

Koleszterin és hatásai

 
A jó és a rossz koleszterinről mindenki hallott már. A koleszterin 2 forrásból keletkezik. Táplálkozás útján visszük be, és a szervezet is termeli. A koleszterin szükséges a szervezet számára, hiszen a sejtfal rugalmasságáért ez felelős, és többféle hormon alapanyaga. Azt a mennyiséget, amire szükségünk lenne, viszont a szervezet előállítja magának.

Koleszterin az állati eredetű vagy abból készült termékekben található, tehát a tisztán növényi eredetű termékek nem tartalmazzák. A legtöményebb koleszterinforrások: a tojássárgája, a tejzsírok és a belsőségek. A vérben található koleszterin koncentrációt nevezzük koleszterin szintnek. 


A magas koleszterin bevitelnek az  a hátránya, hogy a felesleges zsír lerakódik az erek falán, ezáltal törékenyebbé téve azokat, és beszűkíti az ereket. Ekkor beszélhetünk érelmeszesedésről.
Sajnos a lakosság körülbelül 1%-nak van akkora szerencséje, hogy genetikailag öröklötten bármit megehet mégsem lesz túl magas a koleszterin szintje. A többség viszont csakis helyes táplálkozással tudja megtartani a koleszterin szintet az egészséges tartományban. 

Kicsit tudományosan nézve elmondhatjuk, hogy a rossz koleszterineket LDL-nek, míg a jót HDL-nek hívják. Az LDL egy alacsony sűrűségű zsírszállító, és igazából olyan, mint a vízkő a csőrendszerben, lerakódik. Míg a HDL nagy sűrűségű szállító és az érfalakról is leviszi a lerakódott koleszterint, majd elszállítja a májba. A sejtek koleszterin felvevő képessége a rossz táplálkozás következtében csökken, ezáltal még több rakódhat az érfalakra, hiszen kevesebb használódik. Ezért fontos a gyerekeket már kiskorúktól kezdve a helyes táplálkozásra szoktatni. A nagymama akkor is aranyos lehet, ha almát ad az unokának és nem sok rossz koleszterint tartalmazó nasit és hosszú távon ezzel aktívan rész vesz a gyerek egészségének megőrzésében. 

Ártó hatásai

Mivel szűkíti az ereket és érelmeszesedést okoz, könnyen jön létre trombózis, tehát szívinfarktus, agytrombózis, érszűkület,és agyvérzés is. A magas koleszterinszinttől rengeteg ember szenved, sokan esetleg nem is tudnak róla, pedig ma már korunk pestisének is nevezik. Közvetetten, de az epekő kialakulását is rossz társ.

Mivel sokan nem is tudnak róla, és nem is foglalkoznak vele, ezért ez a „betegség” gyakorlatilag ott lappang a szervezetben és hosszú idő, akár évtizedek alatt fejti ki ártó hatását, amit visszafordítani nem lehet. Némiképp javítható, ha már bekövetkezett a baj, ha teljes körűen felhagyunk a rossz étkezi szokásokkal. Illetve tudatos életmódváltással teljes mértékben meg is előzhető kialakulása. A teljes körű életmódváltáshoz tartozik a stressz kiszűrése, dohányzásról való leszokás, mozgás, tudatos táplálkozás.

A legfontosabb a telített zsírok elkerülése. Helyette telítetlen zsírokat tartalmazó élelmiszereket válasszunk: hal, növényi zsírok és olajok, sovány fehér húsok, magvak (a zsírokról bővebben)

20 éves kor felett 5 évente meg kell nézetnie a koleszterin szintet.
Figyeljünk oda ezekre a dolgokra, hiszen nagyon súlyos következményei lehetnek, ha nem foglalkozunk a problémával, vagy nem fedezzük fel időben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...