2011. június 18., szombat

Szőlőmagolaj

A szőlő magjából préseléssel nyerhető olaj, a szőlőmag olaj. Tekintve, hogy 1 magnak az olajtartalma 5-20%-os, tehát 1 decihez legalább 50 kiló szőlőmagra van szükség, így érthető , hogy miért az egyik legdrágább olaj fajta. Minőségét nézve a kiváló kategóriába sorolandó. Az olajfajták között előkelő helyen áll, hiszen  magas E- vitamin tartalommal bír és antioxidáns hatása majdnem 20-szor jobb, mint a C-vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E-vitaminé. Éppen ezért tartják úgy, hogy alapvető szerepet játszik az egészséges táplálkozásban és az egészség javításában.



Természetesen a szőlőmagból is két féle képpen készülhet olaj. A hidegen sajtolt olaj az igazi, minőségi, általában bioboltokban, gyógynövény üzletben szerezhetőek be. Míg a különböző meleg sajtolással, egyéb technikákkal „finomított” olajként is találkozhatunk velük. Ezek a kevésbé értékes olajok, hiszen nem tartalmazzák az antioxidáns anyagokat. Így ha tehetjük a hidegen sajtolt változatot válasszuk.

Színe zöldessárga, illata jellegzetes, kiválóan használható salátákhoz, hidegkonyhai műveletekhez. Sütéshez, főzéshez is alkalmas, mivel égéspontja magasabb az olíva- és kukorica olajnál is. Viszont hő hatására transz zsírsavak keletkeznek, az értékes anyagok károsodnak, azonban még így is kevesebb a káros égéstermék mint más olajoknál.



Használatának előnyei

Linolsav tartalmának köszönhetően csökkenti a rossz koleszterin szintet és a testszövetben lerakódott zsírréteget, ezáltal kisebb a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázata. Antioxidáns hatása kitűnő, a szabad gyököket leköti, így gátolja a negatív környezeti hatásokat amik nap mint nap érnek minket: légszennyezés, sugárzás, dohányzás, helytelen táplálkozás, gyulladási folyamatok veszélyei. 

Mivel védi a sejtek anyagát így segít megelőzni a rák kialakulását, nőknél enyhíti a változókor tüneteit, a férfiaknál pedig a prosztatára és az impotenciára van jó hatással. Gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.
Megvédi a vérrendszert a meszesedéstől és erősíti a vérerek és hajszálerek falait, ezáltal megakadályozva a trombózist. 

Segít megelőzni az öregedést, de nem csak belsőleg hanem külsőleg használva is, így a kozmetika- és szépségipar is előszeretettel használja. Mivel képes a kollagén szöveteket helyre állítani, így véd a korai öregedéstől és felelős a bőr simaságáért. Kiválóan alkalmas száraz bőrre. Testápolóba keverve, vagy önmagában is alkalmazható, az utóbbi esetben 20 perc után mossuk le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...