2011. július 10., vasárnap

Gyömbér

A gyömbér nem csak mint fűszer ismert, hanem gyógynövényként is használható. Az eredetileg Ázsiából származó növényt ma már minden zöldségesnél beszerezhetjük. Íze kellemesen csípős.
Kínában már időszámításunk előtt is használták és az ottani tengerészek mai napig ezt rágcsálják a tengeri betegség legyőzésére. Az ókorban a rómaiak szerelmi erőket tulajdonítottak neki ezért boraikba keverték. Angliában sört készítettek belőle, innen ered a gyömbérsör. Tehát láthatjuk, nem egy új keletű dologról van szó.



A növény cukrot, gyantasavat, gyantát és keményítőt tartalmaz.
Főzésnél gyakorlatilag mindenhez használható, csak ízlés kérdése ki mit szeret. Kitűnően ízesíthetőek vele levesek, sütemények, mártások, vadhúsok, italok, és egyes savanyúságokkal, befőttekkel is meglepően finom ízvilágot tudnak adni.

Gyógyhatását tekintve nagyon sokrétűen alkalmazhatjuk. Hatékony gyulladáscsökkentő. Használhatjuk megfázásnál, lázas betegségeknél, illetve a téli meghűlések elkerülésére is . Ilyenkor alkalmazzuk tea formájában. Forrázzunk le kb. 6 karika gyömbért, hagyjuk állni 10 percig, ízesítsük mézzel.

Használhatjuk külsőleg is, 15 ml semleges olajat pár csepp gyömbérolajjal össze keverve kenjük be a fájó területet. Nagyon hatásos ízületi gyulladásokra, reggeli izommerevségre. Izomgörcsöknél, reumás betegségnél is jól használható mivel görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású. Nőknek is ajánlott a fogyasztása menstruációs görcsök csökkentésére, megszüntetésére.
Fokozza a vérkirengést, így visszeres panaszokra is alkalmazható.

A kínai gyógyászatban ennél is több mindenre használják: sebeket, homloküreg gyulladást, maláriát is kezelnek vele.

Serkentve az emésztőnedvek kiválasztását segíthet a hasmenéses, puffadásos problémákon, étvágyjavító hatású.

Bőrápoló termékekben kevésbé használják, mivel irritálhatja az érzékeny bőrt, de vérkeringést fokozó hatása miatt csodaszer a narancsbőr ellen.

Előnyös tulajdonsága, hogy émelygés és hányás megszüntetésére is használható. Lehet kapni tabletta formájában is, ha utazás közbeni émelygés ellen van rá szükség, akkor fél órával az utazás megkezdése előtt kell bevenni. Mivel nem hat a központi idegrendszerre, így nem okoz fáradtságot, tehát az is szedheti akinek esetleg koncentrálnia kell és ébernek kell maradnia.

A gyömbért használjuk tehát bátran főzéshez, sütéshez, italainkba és legközelebb megfázásnál mielőtt gyógyszer után nyúlnánk próbáljuk ki ezt a természetes gyógyító szert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...