Sokszor hallani, hogy együnk sok brokkolit, meg spenótot, mert akkor leszünk egészségese. De miért is jó ez nekünk? Miért is jók ezek a zöld színű zöldségek?
Biztosan sokan furcsán néznének rám, ha azt mondanám egyetek sok klorofillt, mert egészséges. Azt gondolhatnánk, hogy egy olyan anyagot kínálgatok, ami klórt tartalmaz. De itt a „kloro” rész csak a színre utal, tehát a növény zöld színére.
A klorofill erős antioxidáns hatású és kiváló méregtelenítő. Vértisztító hatású, segíti a sejtek gyógyulását. Éppen ezért nagyon jó rákmegelőzőnek tartják, és hatásos fegyver a baktériumok ellen. Illetve a gyomorra gyakorolt hatása is nagyszerű, éppen ezért kiválóan alkalmas lúgosító diétákhoz.
Betegségben az egyik legjobb elixír, mivel a baktériumölő hatásának köszönhetően felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, legyen szó bármilyen fertőzéses megbetegedésről.
Erősíti az immunrendszert, időseknek is nagyon ajánlott a fogyasztása. Az immunrendszer és az izomzat szoros kapcsolatban állnak, azáltal, hogy a klorofill véd a szabad gyököktől és erősíti az immunrendszert, segíti az izmok épülését és megtartását.
A klorofill jótékony hatása mellett a zöld zöldségek rostban gazdagok, szénhidrátban viszont szegények, így nemcsak az egészséges táplálkozás alappillérei, hanem az egészséges diétáé is. A rostnak köszönhetően gyorsul az anyagcserénk és szintén segíti a szervezetben felhalmozódott méreganyagok ürülését.(A rostokról bővebben.)
Mi is számít zöld zöldségnek? Nem véletlenül hívjuk őket így, valóban a zöld színű zöldségekre kell gondolnunk. Tehát fogyasszunk sok salátát, brokkolit, kelkáposztát, spenótot, sóskát, fejes káposztát, kelbimbót.
Ezekkel a zöldségekkel nemcsak a sok rostot juttatjuk a szervezetünkbe, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Mint pl. C-vitamin, E-vitamin, folsav, magnézium.
Ahhoz, hogy az értékes anyagokat megőrizzük bennük, érdemes nyersen vagy félkeményre párolva fogyasztani őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése