2011. augusztus 4., csütörtök

Csalántea, a természetes tisztító



A gyógynövényekből készült gyógyteák közül az egyik legkedveltebb és legismertebb a csalántea. Számos kedvező hatását élvezhetjük és még az íze is kellemes.

A csalántea sok vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst tartalmaz és vastartalmának köszönhetően vérszegényeknek is ajánlott a fogyasztása. 

Hihetetlen vértisztító hatással bír, ezért diétákba, tisztítókúrákba javasolt. A lerakódott salakanyagokat feloldja és eltávolítja a szervezetből. Vizeletkiválasztó hatása van, így a veseműködést is serkenti és rendszeres fogyasztása javasolt azoknak, akik vesekő problémákkal küszködnek. A bélrendszert is tisztítja, illetve a teljes emésztőcsatornát. Vízhajtó hatásának köszönhetően segítség, ha szervezetünk vizet tart vissza.

Ízületi gyulladásokra, köszvényre, reumára is javasolt, mivel csökkenti a vér húgysavszintjét és keringés javító. A vértisztító hatását mindenki élvezheti, azonban ha ekcémásak, szénanáthásak vagyunk, feltétlenül ki kell próbálni. 

Az egészséges életmódba nagyon praktikusan beilleszthető. Erősíti az immunrendszert is és a vérnyomásproblémákat orvosolhatja, illetve a vércukorszintet csökkenti.

Természetesen ne használjuk orvosságként. Kérjük ki kezelőorvosunk, gyógyszerészünk véleményét és a csomagoláson feltüntetett mennyiségnél többet sose fogyasszunk. Ez általában napi maximum 10-12 gramm csalánlevelet jelent. 

A főzetet általában úgy érdemes készíteni, hogy 1 púpozott kanálnyi csalánlevelet 2-3 deci vízzel leforrázunk, majd rövid ideig áztatunk. Ne fogyasszuk cukorral! Természetes édesítőszert, pici mézet, pici citromlevet tehetünk bele.

Az otthoni szépségápolásban is jelen lehet, főként azok szeretik, akiknek bőrproblémáik vannak, illetve hajhullással küszködnek. 

A családtea belülről segíti a bőr tisztulását, ezért tinédzserek pattanásos bőrére is kiváló, és az ekcémával is segít felvenni a harcot, illetve a hajhullásra is tökéletes. Vértisztító hatásának, antioxidáns tartalmának köszönhetően búcsút mondhatunk a korai ráncosodásnak és bőrünk üde és sima lesz.

Főzetet készítve hajat is moshatunk vele, ami tökéletes zsíros, korpás fejbőrrel és kívülről, belülről használva erősíti a hajhagymákat.


Ne felejtsük el, hogy a természet csodás dolgokkal áldott meg minket és a tudománynak köszönhetően ma már bátran használhatjuk a gyógynövényeket betegségek megelőzésére, kezelésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...