2011. augusztus 3., szerda

Gyógyteák alkalmazása és elkészítése

Már az ősidőkben felfedezték az egyes növények gyógyító hatását, és elkezdték főzetként alkalmazni. Bizonyított, hogy egyes gyógynövényekből készült tea segítheti a gyógyulási folyamatokat, immunerősítő vagy méregtelenítő hatással bírhat. 
Azonban nem szabad ész nélkül használni ezeket, minden esetben alaposan járjunk utána, hogy mit is iszunk meg, és ha gyógyszeres kezelés alatt állunk, akkor feltétlenül kérjük ki orvosunk véleményét, hogy melyik teafüvet javasolt fogyasztani az adott esetben.

Mivel gyógyhatással bírnak, így nem megfelelően alkalmazva akár árthatnak is és lassíthatják a felépülés folyamatait.

Amikor elkezdünk fogyasztani egy számunkra megfelelő teát, akkor minden esetben kúraszerűen kell alkalmazni, hogy hatásos legyen. Vannak gyógynövények, amelyekből naponta egy főzetet ihatunk meg, míg másokból egész nap kortyolgathatunk. Általában, hogy érezzük jótékony hatásukat 2-3 napnak kell eltelni és a tünetmentesség után minimum 1 hétig még folytatni kell a teázást. A méregtelenítő teáknál más a helyzet. Legalább 3 hétig kell folyamatosan fogyasztani, hogy hatásos legyen.

Mivel teakúráról beszélünk, ezért érdemes időnként pár hét szünetet tartani.

Szaküzletekben, gyógynövény boltokban kaphatók gyógytea keverékek. Ezeken kötelezően fel van tüntetve az elkészítés módja, az összetétele és az egészségre gyakorolt hatása. Mindenképpen kérjük ki orvosunk, gyógyszerészünk véleményét fogyasztás előtt. 

Kaphatók olyan készítmények is, amikben csak egyetlen fajta teafű található, ezekből otthon mi magunk is készíthetünk keveréket, illetve fogyaszthatjuk őket önmagunkban is.

Elkészítése

Általában 1 kanál teafűhöz 2-3 deci vizet kell számolni, amennyiben az elkészítési útmutató másképp nem kívánja. Miután a forró vizet a teafűre öntöttük változik az áztatási idő, amit a csomagoláson minden esetben megtalálunk. Fogyasztás előtt ízesíthetjük citrommal, mézzel, természetes édesítőszerrel. 

Melyiket mikor?


Epe- és májbetegségekre való gyógyteákat az étkezés után igyuk meg, az étvágycsökkentő hatással rendelkezőket evés előtt 20 perccel. Köhögéscsillapító, vízhajtó, vérnyomáscsökkentő keverékeket napközben, míg a gyomorsavcsökkentőket este fogyasszuk.

A gyógyteák fogyasztása hozzá járulhat egészségünk védelméhez, és ahhoz, hogy jól érezzük magunkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...