A régi filmekben lehetett hallani a gyerekek nemtetszését,
ahogy zabkását kaptak reggelire, ma pedig már mindenki ezzel próbál fogyni.
Nem véletlenül. A zabpehely rengeteg formában használható fel,
akár édes, sós ételekhez, az íz variációk száma végtelen, így akár percek alatt
varázsolhatunk magunknak egy egészséges reggelit.
A zabpehely amellett, hogy kitűnő szénhidrát forrás, mert
lassan szívódik fel, rost és fehérjetartalma is magas, és ásványi anyagokban,
vitaminokban gazdag. B-vitamin tartalma mellett, cinket, magnéziumot,
kalciumot, vasat, foszfort és rezet tartalmaz.
Rost tartalmának köszönhetően kitűnően tisztítja a beleket
és jótékony hatást gyakorol az emésztésre, emésztőrendszerre. Az oldható
rosttartalomnak köszönhetően lassítja az emésztési folyamatokat ezzel hozzá
járulva a vércukorszint lassú emelkedéséhez. Így az inzulinszint sem emelkedik ugrásszerűen,
elkerül a farkaséhség, a falási rohamok, teltségérzetet biztosít hosszú távon,
és cukorbetegek is fogyaszthatják. Diétázóknak is jó hír, hogy a főtt zabpehely
még alacsonyabb glikémiás indexxel rendelkezik, mint a sima társa, így az még
kedvezőbben befolyásolja a súlyvesztést.
Növényi fehérje tartalma bár nagy, de érdemes állatival
kiegészíteni, éppen ezért szokták a zabkását tejjel felfőzni. De még kiválóbb,
ha savanyúbb dolgokkal próbálkozunk, mint például a joghurt, vagy kefir.
Mindemellett bőrproblémák ellen is kiváló. A száraz és az
ekcémás bőrt kitűnően kezelhetjük vele, ha egy vászonzsákba zabpelyhet
helyezünk, és ezen keresztül folyassuk át a forró fürdővizet. Majd ebben
fürödjünk meg.
Természetes lúgosító hatása révén, segít az elsavasodott
szervezet helyreállításában. Jótékonyan hat az erekre és a csontokra is.
Nyugtató hatásáról is ismert, mivel pantoténsavat tartalmaz,
illetve B1, B6 vitamin tartalma pozitívan hat a pszichére, és leküzdi a
krónikus fáradtságot. A mag alkoholos kivonatát altatószerként is használják.
Fontos megjegyezni, hogy nemcsak felnőtteknek ajánlott a zabpehely vagy a zabpehelyből készült ételek fogyasztása, hanem a gyermekeknek és időseknek egyaránt. De mindenképpen a natúr változatot vásároljuk meg és természetes édesítővel ízesítsük, vagy mézzel. Az agyoncukrozott bolti változatok többet ártanak mint használnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése