Mint kiderült, a zabpehely igazán egészséges étel, rendkívül
sok előnyös tulajdonsága mellett segít, hogy a napi rostfogyasztásunkat
könnyedén fedezzük, energiát biztosít, nemcsak sportolóknak, de gyerekeknek,
felnőtteknek, időseknek is ajánlott.
Felhasználását tekintve nagyon sokrétű, így sok mindenhez
használható, akár reggelire, ebédre, vagy vacsorára. Előnyös tulajdonsága, hogy
helyettesíthetünk vele a főzésnél kevésbé egészséges hozzávalókat, ezzel
egyensúlyt teremtve az étkezésünkben is.
Az alacsony GI (glikémiás index) –nek köszönhetően
cukorbetegek is fogyaszthatják, és a diétázók körében is közkedvelt, hiszen
magas, oldható rosttartalmának köszönhetően telít és lassú felszívódása miatt
később leszünk újra éhesek, illetve a vércukorszint nem emelkedik és zuhan
vissza hírtelen, ezáltal nem okoz farkaséhséget.
Egészséges reggelik zabpehelyből
A zabpehely keverhető joghurtba, tejbe, kefirbe, amit
ízesíthetünk természetes édesítőszerrel, vagy mézzel, feldobhatjuk ezen kívül
gyümölcsökkel, mazsolával, kókusszal, magvakkal. Ízlés kérdése, hogy mivel
dúsítjuk.
A lassabb felszívódás érdekében, érdemes főzve fogyasztani.
Ez abból a szempontból is előnyös, hogy főzés közben a zabpehely körülbelül a
duplájára dagad, így kevesebbet fogyasztunk belőle.
A zabpelyhet felfőzhetjük tejben vagy vízben, vagy keverve
is. Lehet készíteni akár mikróban is, mindössze pár perc alatt elkészül.
50 gramm zabpehely tápláló reggelit biztosít, főzés közben
azonban figyeljünk, mert megszívja magát és esetleg folyadék utánpótlást
igényel. Amikor megpuhul és duplájára dagad a zabpehely, akkor édesítsük
sztíviával, agave sziruppal, vagy mézzel. Természetesen ezt is felturbózhatjuk
magvakkal, aszalt vagy friss gyümölcsökkel. A mazsolát és aszalt gyümölcsöt
érdemes már az elején bele keverni. De ízesíthetjük natúr kakaóporral és édesítővel,
mint a tejberizst, hiszen az íz világa nagyon is hasonló.
Ebédre
Az ebéd készítése közben is használhatjuk, hiszen töltött dolgoknál
helyettesíthető vele a kenyér vagy rizs, panírozhatunk is kitűnő, aminek
különlegessége lesz, hogy ha gyorsan olajban kisütjük a zabpehellyel panírozott
húst, az enyhén pirított mogyorós ízt kap.
Süteményekhez is használhatjuk a liszt helyettesítésére, vagy
keverve, de őrölhetjük is, és ne felejtkezzünk el a zabkochról sem, ami
tökéletes nassolni való és a gyerekek kedvence.
Vacsi
Vacsoránál a magasabb rost tartalom miatt érdemesebb
kevesebbet fogyasztani belőle, ilyenkor a felfőzött zabpehelybe keverhetünk
alacsony zsírtartalmú túrót, alacsony zsírtartalmú joghurttal, tejföllel
elkeverve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése