Nemcsak otthoni dísznek, hanem ajándéknak is tökéletes a mézeskalács házikó, amit az ünnepek
után akár még el is ropogtathatunk. A legfontosabb, egy jó mézeskalács tészta recept, a mézeskalács házhoz csakis a kemény
mézes tészta jó.
25dkg langyos méz
5 dkg vaj
3 egész tojás
10 deka cukor
Mézeskalács fűszerkeverék
2 dkg szalakáli
A hozzávalókat összegyúrjuk majd lisztezett deszkán kb 3-4
mm vastagra sodorjuk. Nem kell vastagabbra, mert a szalakálitól nőni fog még.
Sütőpapíron sodorni és formát vágni azért praktikus, mert így amikor
áthelyezzük a tepsibe nem fog változni az alakja, egyszerűen csak megemeljük a
papírt és mehet is rá a sütőformára. Ha lisztezett deszkán sodorjuk, akkor
figyeljünk rá, hogy mikor áthelyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, akkor ne
változzon az alakja, utólag kézzel igazítsuk meg. 180 fokon előmelegített
sütőbe tesszük és a hőmérsékletet lejjebb vesszük 170 fokra. Figyeljünk, mert
hamar megsül, 5-7 perc, mikor szép világosbarna már ki is vehetjük, miután
kihűlt, kemény lesz. Vigyázzunk, mikor a tepsiből kiemeljük, mert törékeny még
a frissen sült mézeskalács tészta. Figyeljünk, hogy egyenes terepen hűtsük és
tároljuk, amíg össze nem állítjuk, mivel a tészta megvetemedhet.
1-2 nap pihentetés után a tésztánk elég kemény ahhoz, hogy összeállítsuk
a házat és díszítsük.
Díszítés és ragasztás

Lehet előre feldíszíteni a házat, kinek hogy kényelmes. Véleményem
szerint könnyebb a ragasztás, ha nem kell figyelni a díszítésre. Innentől már
csak a képzelet szab határt. A tojásfehérjét színezhetjük ételfestékkel, így a
háztetőnk lehet piros, vagy a fenyőket díszíthetjük zölddel. Tehetünk rá
mandulát, dekorálhatjuk gyöngyökkel. A házikót helyezhetjük egy egyszerű
tányérra, de készíthetünk neki alapot is, így udvart is gyárthatunk hozzá, és
egy egész mesevilágot varázsolhatunk köré.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése