2011. augusztus 23., kedd

Lúgosító ételek


A szervezet elsavasodása komoly problémákhoz vezethet, érdemes rá figyelmet fordítani. Nem kell ördöngösségtől tartani, csak egy két tanácsot megfogadni és a mindennapokba illeszteni.

Amikor az egészséges enyhén lúgos szervezet eltolódik a savas állapotba, akkor felüti fejét a betegség, vagy annak előjelei. Ilyen lehet az allergia, az ekcéma, anyagcserezavarok, amik hízással vagy túlzott fogyással járhatnak, fáradtság, fogszuvasodás, immunrendszer, vérnyomás problémák. Illetve a paraziták is elszaporodhatnak, tehát gombásodás is bekövetkezhet, mint pl. a Candida. A paraziták a lúgos közeget azonban nem szeretik.

A dolog egyszerű, változtassunk étkezési szokásainkon és életvitelünkön. 

Nem arról van szó, hogy mostantól csak lúgos ételeket ehetünk, hiszen egy részt, akkor szinte csak zöldséget ehetnénk, másrészt nem lenne egészséges. Ami fontos, hogy a táplálkozás során részesítsük előnyben a semleges és a lúgos hatású élelmiszereket és fogyasszunk kevesebbet a savas hatásúakból.
A legtöbb zöldség és gyümölcs lúgos hatású, nem azt kell nézni, hogy az étel lúgos vagy savas, hanem, hogy savasít vagy lúgosít. A citrom például savas, de lúgosít.

A mondás úgy tartja „medicus curat, natura sanat”, ami annyit jelent, hogy az orvos kezel, de a természet az, ami meggyógyít. Így ha savasodás lép fel, a legtöbb orvos is rögtön az életvitelben, táplálkozásban keresi a problémát. 

Az ételek mellett fontos, hogy megfontoltan étkezzük. szépen, lassan, jól megrágva az ételt, mivel a nyál lúgos kémhatású.
Amikor már a diéta önmagában nem segít, akkor szedhetünk táplálékkiegészítőket, amelyek természetes anyagokból készülnek.

Fogyasszunk sok-sok folyadékot, ami minimum1,5-2 liter legyen naponta, és lehetőleg szűrt víz, vagy zöld tea, vagy zöldség-, gyümölcslé. A szintetikus anyagokat és szénsavat tartalmazó italokat kerüljük.

Kerüljük a stresszt, ha tehetjük, szervezzünk 1-2 napos utazást év közben is, hogy frissen és kipihenten folytathassuk a mindennapokat.

A testmozgást ismételten nem lehet elkerülni. Napi 40 perc lenne az ideális. Az intenzív testmozgásra azért van szükség, mert remek savtalanítók. Az aerob mozgások (kerékpározás, kocogás, futás, evezés, vagy aerobik órák) nagyon előnyösek. A legjobb, ha a szabadban végezzük, mivel a széndioxid ürülése a szervezetből odakint könnyebb, több friss levegőt szívunk be. Elmehetünk túrázni is, ilyenkor is figyeljünk rá, hogy nagy és mély levegőt szippantsunk be. A testmozgás közbeni izzadás alkalmával szintén távoznak a savak a bőrön keresztül, így a szaunázás is tökéletes alternatíva lehet, de fontos kihangsúlyozni, hogy ilyenkor a létfontosságú ásványi anyagok is távoznak (kalcium, magnézium kálium), amik kellenek a lúgosításhoz, tehát ezt pótolni kell. 

Az ételeket egy PRAL index segítségével csoportosították, annak megfelelően, hogy lúgosítóak, vagy savasítóak. Ez a szám lehet pozitív vagy negatív és általában 10 deka értékre vonatkozik. A savasító ételek kapták a pozitív számokat, minél savasítóbb valami annál nagyobb a szám, míg a negatív érték a lúgosító ételek mellé párosul. Az ideális az lenne, ha nap végére az értékeket kiszámolva nullát kapánk.

A lúgosítás nem ördöngösség, de fontos felhívnom a figyelmet, hogy nem szabad mostantól csak lúgosító ételek enni, mivel az sem egészséges, ha ellúgosodik a szervezet. A lúgosítást úgy kellene alkalmazni az orvosok szerint, hogy első körben az életmódváltáson kell elgondolkodni és azon belül alkalmazni ezt. Hiszen bár a krumpli lúgosító hatású és a vörösbor is, azonban nem ehetünk csak krumplit és ihatunk csak alkoholt. 

Általánosan azt lehet mondani, hogy a túlzott fehérje fogyasztás egészségtelen lehet, ha nem fogyasztunk mellé elegendő zöldséget, gyümölcsöt. A húsok és a tejtermékek, kivéve a savót, mind savasító hatásúak. Azonban bármilyen meglepő a gyümölcsök és a zöldségek nagy része lúgosító hatású. Még az alma, almaecet is, hiába savas gyümölcsről van szó, a végeredményt nézve lúgosít.
A tészta félék, péktermékek, a cukrok mind savasítanak. Még a teljes kiőrlésű termékek is. De az egyensúlyt egészséges táplálkozással fent lehet tartani. 


Az italok közül a kávé a legvitatottabb, hogy most akkor lúgosít vagy savasít. De úgy tűnik, hogy nem kell félnünk a kávétól, mert enyhén lúgosító hatása van. Az édesítőszerekkel azonban érdemes vigyázni, mert sok közülük savasító hatású. De például a sztívia erősen lúgosít, míg a fruktóz semleges.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...