2011. július 1., péntek

Fahéj a diétában


A fahéj Ceylonból és Kínából származik. A kínai fahéj erősebb, csípősebb, míg a ceyloni enyhébb, finomabb ízű. Európában a ceyloni fahéjjal találkozhatunk általában őrölt állapotban vagy egészben, rudacska formájában. A kínai változat inkább az amerikai konyhában népszerű.


Anyagcsere serkentő hatása ismert már régről, valószínűleg ezért is volt közkedvelt a régi korokban a fahéjas sütemény, mint desszert, a nehéz vacsorák, ebédek után. Serkenti az emésztést, így megszünteti a puffadást és a székrekedést, segíti a zsírok emésztését, javítja glükóz toleranciát.

Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatással bír, elmulasztja a hányingert, segít a meghűléses tünetek enyhítésében, a méh ellazulásában is szerepet játszik, így menstruációs görcsökre is kiváló, és az asztma tüneteit is enyhíti. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja, cellulitisz problémák ellen otthoni csodaszerként is használhatjuk.

A cukoranyagcserével kapcsolatban amerikai kutatók érdekes felfedezést tettek. Úgy tartják ugyanis, hogy a 2-es típusú cukorbetegségek esetén inzulin helyett természetes csodaszerként a fahéj megállná a helyét. Hogy miért is? Mert a fahéj nagyon jó hatással van az inzulinszintre. Lassítja az emésztés során a gyomor ürülését, ezáltal nincs hirtelen vércukorszint ingadozás, nem törnek ránk falási rohamok, és növeli az inzulin hatékonyságát. Emiatt diétákhoz is kiváló és az egészséges fogyás, súlytartás kiváló segítője. 

Illóolaj formájában is beszerezhető, párologtatókban használható. Nemcsak kellemes illatot teremt a lakásban, de a baktériumokat is elűzi. A tél egyik közkedvelt illata, naranccsal, szegfűszeggel kiváló párosítás. 
Külsőleg is alkalmazható, de házilag készített masszázsolajjal óvatosan kell bánni, mivel maró hatást érhetünk el vele. 10 ml olajhoz 1-2 csepp javasolt, nem több. Keverjük össze és masszírozzuk a kritikus területekre. Felpezsdítve a bőrt narancsbőr ellen nagyon hatásos.

Használhatjuk süteményekbe, főzéshez, szószokhoz, kávéba, teába, de nyersen is fogyasztható gyümölcsökkel, müzlibe, krémtúróba, joghurtba keverve. Használjuk bátran, és élvezzük jótékony hatását.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...