2011. július 29., péntek

Diétás palacsinta

A palacsintát mindenki szereti és nagyon nagy előnye, hogy sósan, édesen is jó, reggelire, desszertnek, főételnek, bárhogy fogyaszthatjuk, a tölteléktől függ csak minden.

Sokan szomorúan gondolnak a palacsintára, mert rögtön tiltólistára kerül, amikor diétába kezd valaki, sőt sokan még az egészsége étkezésükből is kiiktatják. 

Ma már van megoldás rá, hogy a palacsinta újra az étlapra kerülhessen a konyhádban, és bűntudat nélkül fogyaszthasd reggelire, ebédre. 
A titok természetesen a hozzávalókban van. Kicsit változtatunk a recepten, és máris kész a reform palacsinta. 

Hozzávalók:
250 gramm liszt (speciális, lejjebb olvashatsz róla)
1 tojás
1 csipet só
2 ek. édesítőpor, vagy 2 csipet stevia
fél csomag sütőpor
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
1 ek. olvasztott light margarin
tej

A hozzávalókat összekeverjük és tejjel hígítjuk, majd sütjük. 

A reform palacsintában a hangsúly a liszten van. A natúr palacsinták tápértéke nem túl nagy, ha mellé a töltelék is mondjuk cukros kakaópor. Azonban ezen könnyen változtathatsz.
A technikának köszönhetően már több márkát is megtalálhatsz gyógynövényboltokban és speciális boltokban a szénhidrát csökkentett lisztekből. Ezek különlegessége, hogy míg a fehér liszt akár 80 gramm szénhidrátot is tartalmazhat 100 grammjára nézve, addig a szénhidrát csökkentett lisztekben mindössze 6 gramm van. Ezeket a liszteket, ha fele-fele arányban összekevered, máris egy optimális szénhidrát tartalmú lisztet kaptál, aminek a rost tartalma is nagyobb és lassabban szívódik fel, nem emeli meg a vércukorszintet. Ezt használhatod süteményekhez, tésztákhoz, bármihez.

Ha nincs rá lehetőséged, hogy ezeket a liszteket beszerezd, még mindig vannak egyéb alternatívák. Próbáld ki, hogy a lisztet zabkorpával helyettesíted. Ebben az esetben a palacsintád vastagabb lesz, de ízletes és telít, ezért kevesebbet is fogyasztasz belőle. Illetve kipróbálhatod tönkölybúza-, zabpehely-, teljes kiőrlésű liszttel is.

A cukorról már beszéltünk, hogy a leggyilkosabb szénhidrát, ezért ezt mindenképpen helyettesítsd természetes édesítőszerrel. Egyéb édesítőt is használhatsz, de a csomagoláson előbb feltétlenül ellenőrizd, hogy aspartam mentes legyen.
A margarint is helyettesítheted light változattal, ezzel is kalóriát és telített zsírsavakat spórolhatsz meg. 


Ha elkészült a palacsinta, fogyaszd bátran édesítős kakaóporral vagy fahéjjal, cukormentes lekvárral, és készíthetsz light krémtúrót is, amibe akár gyümölcsdarabokat is tehetsz.




Szállás 1 hétre Tolon, a Peloponészosz gyöngyszemén Görögországban 39900 Ft helyett 19950 Ft-ért az IBUSZtól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...