2011. július 27., szerda

Lelkileg is toppon


Akár diétáról, fogyókúráról, akár az egészséges életmódról beszélünk elengedhetetlen megemlíteni a lelki oldalt is. Ha lelkileg nem vagyunk a toppon, nem érezzük elég erősnek magunkat, akkor a diétában a siker elképzelhető, hogy elmarad. Az egészséges életmód pedig többé nem lesz teljesen egészséges, hiszen egészségről akkor beszélünk, ha a test és a lélek egyensúlya fennáll. 

Ha belül nem vagyunk elég erősek, akkor az megtépázhatja önbizalmunkat, csökkenhet az akaraterőnk, a kitartásunk és az elszántságunk. Ha nem vagyunk jól lelkileg, akkor elveszíthetjük a fókuszt, a kitűzött céljainkat az élet bármely területén. 

Ezért fontos, hogy azzal együtt, hogy elkezdünk változtatni életviteli szokásainkon, tehát másképp táplálkozunk, mozgunk, igyekszünk elhagyni rossz szokásainkat, figyeljünk a lelki vonalra is. 


Lehet, hogy azt képzeljük, hogy ha majd 10 kilóval kevesebb leszek, boldogabb leszek, ha majd új munkahelyem lesz biztos, hogy többet fogok mosolyogni, ha majd lesz…mindig a majd. Ezek kérem szépen a kifogások. Az biztos, hogy 10 kilóval jobban éreznénk magunkat a bőrünkben és tuti, hogy az új munkahely jobb lenne, de hogy érjük el, hogy 10 egész kilót leadjunk, ha közben csak azt szajkózzuk, hogy „de kövér vagyok”, „úgysem tudok lefogyni”, „könnyebb annak aki…”, „úgysem tudok lefogyni”, „ma eszem még egy csokit, és majd holnap”.

Ezek a mondatok mind-mind távolabb sodornak minket a céltól. Ezek azok, amik ha elhagyják a szánkat vagy gondolatként megteremnek a fejünkben, akkor nincs menekvés, csökken az elszántság, és a cél is egyre halványodik, távolabb kerül, lejjebb adjuk. 

Pedig nincs lehetetlen. Ha valamit igazán szeretnél, azt el tudod érni, csak akarni kell és tenni érte. De szükséges, hogy lelkileg rendben legyél, mert a kezdeti elszántság bizony egy idő után lankad. Nem veled van a baj, ne ijedj meg, de a siker általában nem pottyan az ölünkbe, tenni kell érte, és nagyon akarni akkor is, ha éppen nem látod, hogy hogy fogod elérni az álmodat, ha éppen nem látod az utat! 

Ha erős vagy lelkileg és bízol magadban, akkor hamar túljutsz az akadályokon és utána bizony az eredményeket is látni fogod. Azonban, ha fejben nem is igazán döntötted el mit szeretnél, akkor az első nehézség eltántoríthat. Ilyenkor eszel meg egy tábla csokit ahelyett, hogy megállnál egy kocka után, ezekben az esetekben döntesz úgy, hogy jó neked ez a munkahely, igaz, hogy nem szeretsz ott, a főnök is állandóan szekál, a kollégák sem jó fejek, meg pénzt is alig kapsz, de jobb, mint annak a másiknak, aki meg még kevesebbet keres. Annál biztosan jobb, de neked valóban jó?

Ülj le egy pillanatra. Gondold végig, hogy mit is szeretnél valójában. Miért szeretnél egészségesen enni, miért szeretnél lefogyni, miért szeretnél életmódot változtatni. Írd is le. Ha úgy látod, hogy van okod, vannak céljaid, nemcsak azért szeretnél vékonyabb lenni, és almát enni chips helyett, mert a szomszéd lánynál ezt láttad, hanem azért mert te igazán ezt szeretnél, akkor vágj bele. 

Készíts tervet, fókuszálj, és a siker, az eredmény nem marad el. Legközelebb adok pár ötletet, mit érdemes elolvasni, és pár tanácsot, amit én is az elmúlt években tanulhattam meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...