2011. augusztus 14., vasárnap

A helyes futótechnika


Bizony egy fontos kérdéshez érkeztünk. A futás egy nagyon közkedvelt sport. Nemcsak a diétázók, fogyni vágyók és sportolók körében, hiszen rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.
A futás az egyik leghasznosabb és legjobb mozgásforma amit egy egészséges ember végezhet. A következő cikkben megnézzük, miért is olyan jó, de addig is a legfontosabb részét kellene megvizsgálni a témának. Mégpedig azt, hogy hogyan is fussunk helyesen. 


Kevesen fordítanak erre elég figyelmet, ezért sokaknál már akár az első alkalommal térdfájás, bokafájás, talpfájdalmak jelentkeznek, holott elképzelhető, hogy kis odafigyeléssel elkerülhetőek ezek a kellemetlen érzések, amelyek a későbbiekben akár az egészségünket is károsíthatják.



Gordon Pirie az angliai tájfutás megalapítója és korosztályos tájfutó világbajnoka, 5 hivatalos világcsúccsal a háta mögött. Még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, úgy tartják ő a valaha legtöbbet futott ember. 40 év alatt közel 350 000 km-t futott.
Nézzük Gordon Piere miként gondolkodik a helyes futásról.



"A Pirie módszer fő pontjai:
1. Egyenes testtartás, ne hajoljunk előre.
2. Lábak enyhén behajlítva, majdnem, mintha bárszéken ülnénk.
3. Magas lépésfrekvencia, 3-5 lépés másodpercenként.
4. Ne lépj túlságosan előre (don't overstride). A láb közvetlenül a test alatt érje el a talajt.
5. A láb elülső részén (ball of feet) landoljunk, ne a sarkon.
6. Minden lépés kirobbanó, gyors mozdulat.
7. Ne erőlködj, maradj mindig laza.
8. A levegővétel nem túl mély, tartsd ritmusban a lépésfrekvenciával, 3 lépésre kilégzés, 3-ra be könnyű, normál tempónál, 3-ra be, 2-re ki erősebb tempónál, 2-2 erős futásnál.
9. A könyök 90 fokban van, a karok kissé keresztbe lengenek a mellkas előtt, de mindig lazák.
10. Rendkívül fontos! Ne hajolj előre! Ha úgy találod, hogy hajlamos vagy előrehajolni, próbáld meg szándékosan előretolni a csípődet és hátrakényszeríteni a válladat. Ez a tartás rövid idő alatt természetessé válik és a régi előrehajlás lesz kényelmetlen.
11. A futócipőd legyen egyenes talpú (flat, mint a versenycipők) és nem túlságosan párnázott. A gyártók állításával ellentétben, a vastagon kipárnázott sarok nem véd meg a sérüléstől. A vastag védőpárna azzal jár, hogy a sarok túl korán eléri a talajt. . . Hasonló vonatkozik a talpbetétekre is. . . Akinek nincs komoly lábdeformitása, nincs rájuk szüksége."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...