2011. augusztus 9., kedd

Fogyj le tartósan! 2. rész


Sikerült végre végigvinned az előző cikkben leírtakat, tehát közelebb kerültél ahhoz, hogy tartósan fogyj le, és szeretnél tovább haladni? Folytassuk tovább.
Az egyik legfontosabb dolog az lenne, hogy kicsit válts szemléletmódot. Gondolkodj el azon, hogy az eddigi diétáid miért is nem voltak sikeresek? Nem voltál kitartó? Hogy is lettél volna, ha napi 800 kalóriát ehettél, és abban sem volt semmi komplex szénhidrát, tehát éheztél gyakorlatilag. 

Folyamatosan edzőterembe jártál, holott inkább futni szeretsz. Egész nap csak káposztalevest ettél, meg citromos vizet ittál, vagy épp szétválasztó diétát csináltál és a gyüminapokon fájt a fejed, de szénhidrát napon meg tortát ettél…így nem is lehet tartósan csinálni semmit, hiszen ezt úgy hívják, hogy fogyókúra, a nevében is benne van kúra. Alkalomszerűen végezhető, bizonyos ideig tart, és miután abba hagyod, visszatérsz a régi kerékvágásba. Persze szép, hogy lefogytál 5 kilót, de miért gondoltad, hogy ha újra ugyanúgy eszel, mint előtte, akkor nem fogsz visszahízni? Előtte is meghíztál a rossz táplálkozástól. Egy fogyókúra nem záloga a vékony alaknak.

A megoldás, az életmódváltás. Tehát egy életmódról van szó, amit egész életen át tudsz csinálni, hiszen nem kell lemondani semmiről, csak picit változtatni a dolgokon. Ha gyorsabb fogyásra vágysz, vagy csak az utolsó pár kiló választ el az álomalaktól, akkor az egészséges életmódba kell beiktatni egy kis diétát. Mire gondolok? Súlytartás alatt is ehetsz sütit, ha egészségesebb összetevőből készíted, de diéta alatt hanyagold, egyél helyette kicsi házi krémtúrót és az édesség utáni vágyadat is letudhatod vele.
Folytassuk a napunkat. Reggeli után, ha megéheznél, egyél egy marék mogyorót, vagy valami magféleséget, illetve ehetsz gyümölcsöt, de ne egy kiló banánt válassz, inkább egyél egy barackot, almát, vagy ami éppen idénygyümölcs és a kedvenced. Ezzel ki kell húznod simán ebédig.

Ebédre, ha teheted, főzz magadnak előtte való nap és kis dobozban vidd el, sokszor a menzákon kapható ételek sajnos nem éppen egészséges és diétás összetevőkből készülnek. Vagy ha étteremben ebédelsz, akkor válogasd össze, amit ennél. Nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy mostantól csak íztelen salátát ehetsz. A saláta amúgy nagyon egészséges és rengeteg módon készíthető el, így köretnek kiváló, de választhatsz párolt zöldséget, savanyúságot is, illetve barna rizst, vagy főtt krumplit, sütőben sütött krumplit (ne legyen olajos), de az utóbbi kettő legyen fele annyi, mint a mellette lévő zöld köret…amikor elszántabb vagy akkor a krumplit és a rizst felejtsd el. A köret mellé husi tökéletes, ha lehet, legyen baromfi, és panírmentes. Roston sült, grillezett husik nagyon finomak, bármilyen fűszerrel készíthetőek. Ehetsz ezen kívül levest, főzeléket (csak figyelj, mivel habarod be, tejföl helyett használj joghurtot, liszt helyett kicsi keményítőt, vagy szénhidrát csökkentett lisztet).

Délután, ha megéheznél, cukormentes joghurtot javasolnék, kefirt, vagy ivójoghurtot

Vacsorára pedig már kis adagot egyél. Ilyenkor már ne tömjük tele a hasunkat. Érdemes alkalmazni a jó öreg mondást. Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus! Vacsira a legjobb, ha fehérjét választasz. Ilyenkor már ne fogyassz sok szénhidrátot. Hidd el a szervezetednek nincs rá szüksége. A szendvicseket tartogasd reggelire, ebédre. Vacsorára salátát válassz hússal, vagy hallal, egy pici tojásrántottát is ehetsz. De fogyaszthatsz joghurtot, kefirt, házi krémtúrót, pici gyümölcsöt, párolt zöldséget, sült zöldséget. Ezekből az összetevőkből pedig rengeteg ételt lehet elkészíteni. 

Az egészséged és fogyásod szempontjából mindenképpen iktass be mozgást a mindennapokba. Heti 5ször kellene egy egészséges felnőtt embernek mozognia minimum 30 percet. Olyan sportot válassz, olyan mozgásformát, amit szeretsz és tudsz is csinálni folyamatosan.

Az elején fárasztónak fogod találni, de kis idő múlva fordul a kocka és tapasztalod a rengeteg előnyét. Hajlékonyabb leszel, reggel üdébben ébredsz, simán felmész gyalog a 2. emeletre, gyorsabban olvadnak le a kilók, az endorfinnak köszönhetően boldogabb leszel, és sikerélményed lesz. Mert ha kitűzöl magad elé egy célt, például reggel azt, hogy ha törik, ha szakad, ma tornázol 30percet, és megcsinálod, akkor büszke leszel magadra, hiszen ilyenkor minden egyes nap magadat győzöd le, és minden nappal közelebb kerülsz ahhoz, hogy a mozgás, szokásoddá váljon.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...