2011. július 30., szombat

Dohányzás – fontoljuk meg a leszokást

A dohányzás elterjedése nagyon régre vezethető vissza, már ie. 5000 évvel is használták a dohányt. Először vallási rítusok részét képezte, majd élvezeti cikként is elkezdték használni. Napjainkban már majdnem minden 3. felnőtt dohányzik, és általában kamaszkorban szoknak rá a dohányzásra. Sokszor csakis feltűnésből gyújtanak rá a tinédzserek az első szálra, majd kis idő elteltével kialakul a függőség a nikotinnak köszönhetően. 

A cigaretta egy legális élvezeti szer, ami szinte a legtöbb halálos áldozatot követeli. Magyarországon évente 28 ezren halnak meg a dohányzás káros hatásai miatt. 

A cigis dobozokon feltüntetett káros anyagokon kívül egyetlen szál gyakorlatilag 4000 kémiai vegyületet tartalmaz. A függőség kialakulásáért felelős anyag a nikotin. Ennek az anyagnak köszönhető, hogy oly sokan próbálnak leszokni a cigiről kevés sikerrel. 

A dohányzásról való leszokáshoz nem szégyen orvosi segítséget kérni. A nikotin a vegetatív idegrendszerre hat. Dózistól függően serkent vagy nyugtat. Anyagcserét is felpörgeti, ezért szeretnek a dohányosok ebéd után elszívni egy szál cigit, és ezért is félnek a leszokás utáni hízástól. 

A nikotin egy drog, a leszokáshoz nagy akaraterő vagy kitartás kell, mivel elvonási tünetek jelentkeznek az elején. A sóvárgás mellett, idegesség, nyugtalanság, fáradtság, alvászavar, ingerlékenység, depresszió, étvágy is jelentkezhet. Azonban ha túljutunk ezeken a nehézségeken, akkor az egészségünk meghálálja ezt!

Miért is?
A nikotin szűkíti az ereket, rontja a keringést, szapora légzést, krónikus hörghurutot okozhat. Illetve a dohányosok körében gyakori a tüdőrák, a vérellátási zavarok, tüdőtágulás, érelmeszesedés, trombózis.

Az immunrendszert teljesen tönkre teszi. Gyakoribbak a daganatos megbetegedések és a fertőzésveszély is nagyobb. A szabadgyökök elszaporodnak a szervezetben, ami hosszú idő után idegsejt károsodáshoz is vezethet. Nehezebben gyógyulnak a sebek, és kevésbé hatnak a gyógyszerek.

Szívinfarktust okozhat és agyvérzést. Férfiaknál impotenciát, nőknél libidó csökkenést, illetve terhesség során a magzatra nézve igazán káros.

Az aktív dohányzás mellett a passzív dohányzás is egyre jobban sújtja a lakosságot. Egy füstös szórakozóhelyen eltöltött 2 óra 4 szál cigarettával ér fel. Ugyanígy a családokon belüli dohányzásnál is megfigyelhető a gyerekek egészségi állapota. A dohányzó szülők mellett felnövő gyerekek között sokkal nagyobb a légúti megbetegedés esélye, a hörgő- és tüdőgyulladás esélye. 

Ha ez nem lenne elég, gondolj a külsődre. Nem elég, hogy elszínezi a fogakat, esetleg az ujjakat, körmöket, és kellemetlen lesz a lehelet, de nagy mértékben növeli a bőr korai öregedését, a ráncosodást, fakóvá válik a bőrszín, és az őszülés is hamarabb elkezdődhet.

Mindezek a mellékhatások egyetlen anyagra vonatkoznak a 4000 közül. Mit okozhat hosszú távon az összes többi anyag is?


Úgy gondolom, ha dohányzol, és változtatni szeretnél, egészséges életmódot szeretnél folytatni, az első lépés itt kezdődik. Hiába tornázol, és eszel egészségesen, ha közben nap, mint nap mérgezed magad, családod, és környezeted. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...