2011. április 22., péntek

Konyhám kincse...


Tudom, ez nem a reklám helye, de muszáj írnom róla, hiszen lassan fél éve már, hogy van egy új, hűséges társam a konyhában. Biztosan sokan hallottatok már az Actifryról. Viccesen olajsütő a neve, pedig 1-2 kanál olajjal lehet benne sütni bármit. Már évek óta létezik ez a termék, viszont én csak tavaly szereztem róla tudomást, utána olvastam alaposan és bele szerettem. 


Születésnapomra kaptam meg páromtól és azt hiszem már másnap reggel felavattam, talán sült virslit készítettem. Aztán szépen mindent kipróbáltunk benne. A tükörtojás pikk-pakk kész, akárcsak a virsli.
Először kicsit furcsának tűnt, hogy nem lesz száraz benne a rántott hús, ha nem tocsogó olajban sül? Hogy lehet bundás kenyeret készíteni pár csepp olajjal?  Aztán kipróbáltuk. A rántott hús kívül ropogós, belül puha, szaftos volt, a sült krumpli, sült csicsóka, a panírozott zöldségek szintén.
A mérőkanál használatáról leszoktam, sokkal praktikusabb az olajspray. Pár fújásnyi olaj az edény aljára, majd mehet bele a panírozott hús, aztán a tetejét is megfújjuk és sülhet is. 25 perc alatt elkészül, és elég félidőben megfordítani. 


Aki persze a zsírban tocsogó ízeket kedveli, annak nem ajánlom megkóstolni az actifry-os bundás kenyeret, illetve gyakorlatilag egyik ételt sem, hiszen pont ez a lényege a kis gépnek, hogy ételeinket minimális olaj felhasználásával elkészíthetjük.

Persze az egészséges étkezés egyik alapja lenne a sok-sok zsír és olaj fogyasztás elkerülése.


Mivel nincs szükségünk több liter olajra a sütéshez, így bátran kipróbálhatunk drágább olajakat is, hiszen sokáig elég.  Nagyon finomak a húsok mandula olajjal, dióolajjal elkészítve és napraforgó olajunkat is lecserélhetjük olíva olajra.

Az actifry-t rengetegszer használom, hiszen gyors, kényelmes és az ételek nagyon ízletesek lesznek benne. A mai párolt zöldség mellé például fűszerezett csirkemell csíkokat sütöttem. 10 perc alatt kész volt. A legjobb, amíg sült addig tudtam foglalkozni a párolt zöldséggel, meg tudtam teríteni, el tudtam mosogatni és mire a hús elkészült mindenhol rend volt.  

Mindezek mellett további előnye, hogy sütésnél nem terjeng olaj szag az egész lakásban! Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szeretne egészséges, pár csepp olaj felhasználásával ízletes ételeket főzni.

2 megjegyzés:

  1. A budás kenyeret és a rántott húst hogy csinálod? Kiveszed a középső forgó részt? Mi lesz akkor a középen lévő lyukkal?
    Előre is köszi a választ!
    Pancsa

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Igen,a középső forgó lapátot ki kell venni. Általában körbe szoktam rakni a husival a középső részt pedig üresen kell hagyni. Nem lesz baja ha bele potyog a morzsa mert utána ki tudod takarítani,de azért jobb ha olaj,meg szósz oda nem folyik be,sztem.
    Pici barna toast kenyeret használok a bundaskenyerhez így annak is pont elég a hely,nem lóg bele a középső részbe.

    Remélem tudtam segíteni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...