2011. június 30., csütörtök

Panna cotta őrület


Egyik estére valami nagyon light-os édességgel szerettem volna készülni. Olyat szerettem volna találni, amivel nem kell sokat bajlódni, nem kell sütni, hideg is, könnyű is, és nem utolsó sorban nagyon alakbarát. Így jutottam el a panna cottához, ami természetesen változtatásokon esett át, hogy elérjem a kívánt eredményt. 

Az eredeti panna cotta Észak- Olaszországból származik, zsíros tejből, illetve tejszínből készül, tojás hozzáadása nélkül, cukorral és zselatinnal, és az alap verzió vanília ízű. Természetesen ebben a formában azért nem nevezhető egy délutáni, esti diétás édességnek, így picit alakítottam rajta.
A zsíros tejszínt és tejet natúr joghurtra cseréltem, a cukrot természetes édesítőszerre, a vaníliás cukor helyett natúr vaníliát használtam. Az eredeti vaníliás változatnál maradtam, egy kis gyümölccsel megspékelve.

Az aktuális idénygyümölcsök bármelyikével készíthető, nálunk éppen sok alma és körte volt itthon, így apróra vágtam egy pici almát és körtét, egy pohár aljába tettem.

A krémhez:

1 doboz natúr joghurt (fél literes, 0,1%-os zsírtartalmút használtam)
1 csomag zselatin
sztívia ízlés szerint
1 vanília kikapart belseje, de jó minőségű vanília aroma is használható

A joghurtot, az édesítőt, és a vaníliát kikeverjük, a zselatint a csomagoláson található instrukciók alapján elkészítjük, és a kettőt összekeverjük. Óvatosan a gyümölcsökre öntjük, és pár órára hűtjük. Gyors eredmény érdekében picit lehet a fagyasztóba is tenni, de nem érdemes megfagyasztani. Inkább a hűtőszekrényt ajánlom. 

 
Amikor poharakba, tálkákba töltjük érdemes megfontolni, hogy hogy szeretnénk tálalni. Ha pohárban szervíroznánk, akkor töltsük szép üveg kelyhekbe. Vagy dermedés után ki is boríthatjuk a formából. 

Tipp: Ha teljesen megdermedt a panna cotta, tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, állítsuk a poharat forró vízbe. Kb fél perc után, ha megmozdítjuk a poharat, akkorra már elválik a panna cotta az oldalától, a tetejére egy tányért helyezünk, és gyors mozdulattal felfordítjuk, és óvatosan megmozgatva a poharat leemeljük róla. Öntettel, gyümölcsszósszal tálaljuk, de önmagában is kiváló.

 A panna cottát ezer féle variációban készíthetjük. A képen egy fahéjas variáció látható, isteni finom almával és körtével.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...