2011. június 22., szerda

Hogyan fogyjunk a hasunkról???


AZ előző cikkben olvashattunk a hasi elhízás veszélyeiről, most pedig megnézzük, hogy mit is tehetünk ellene, illetve mikor számítunk alma típusnak. 

A hasi elhízás testsúlytól függetlenül kialakulhat, tehát lehet, hogy a BMI-nk a normál kategóriába sorolható, viszont a hasunkon van felesleg. A köldök magasságában mért has körfogat ideálisnak mondható nők esetében 80 cm-ig, férfiaknál 94 cm-ig.  Viszont azoknak a nőknek, akiknek derékbősége eléri vagy meghaladja a 88 cm-t, férfiaknál pedig a 102 cm-t sürgős változtatásra van szükségük, mivel komoly egészségügyi problémákra számíthatnak.  


Általában ilyenkor az a kérdés, hogy akkor hogyan lehet hasról fogyni, milyen speciális gyakorlatok vannak rá? A helyzet az, hogy konkrétan hasról fogyni nem lehet. Ha fogyunk, mindenhonnan tűnik el zsírpárna. Önmagában a sok felüléssel, has préssel a zsírpárnánk ugyanúgy megmarad. 

A legjobb mód, ha aerob edzést végzünk. Kezdőknek eleinte 30-40 perc edzés tökéletes, majd érdemes edzettségi szinttől függően 60 percre emelni. Ez lehet bármilyen mozgásforma, amit folyamatosan tudunk végezni a megadott időn keresztül, úgy hogy pulzusunk a zsírégető tartományban legyen.  Később, ha edzettebbekké válunk a zsírégetéshez érdemes bevetni a nagyágyút az intervallumos edzést. Nemsokára kifejtjük, ez miért is jó! Természetesen, ha már zsírégető edzést elkezdtünk, neki állhatunk a súlyzós edzésnek is heti 2-3 alkalommal. Így az izomzatunkat is megtartjuk. 

A mozgás viszont önmagában csak fél siker, vagy talán még kevesebb. A leges legfontosabb a táplálkozás. Ahhoz, hogy fogyni tudjunk, egy fajta kalóriadeficitet kell létrehozni. Annyit mindenképpen ennünk kell, amennyi kalóriára a szervezetünknek szüksége van alapállapotban. Ha ennél kevesebbet eszünk, akkor egy idő után tartalékolni kezdünk és egyre kevesebb étellel is beéri, és nem fogyunk.  Ha viszont többet, akkor zsír formájában elraktározzuk, vagy éppen rengeteget kell mozogni, hogy ledolgozzuk a többlet bevitelt, amivel azt érjük el, hogy legalább nem hízunk tovább. 

Tehát a kettőt együtt kell bevetni, a mozgás- táplálkozás aránya 40-60%-ra tehető.  

Mire érdemes az étkezésnél odafigyelni?

Ne diétázzunk. A diéta egy időszakos változtatás az életünkben, aminek a végén visszatérünk a régi megszokott ételeinkhez, mennyiségekhez, amivel a kilók szépen lassan visszakúsznak. A megoldás az életmódváltás. Tudom, drasztikusan hangzik, de nem az. 

Az egészséges táplálkozás nem egyenlő a magcsipegetéssel és réparágcsálással. Csak tudatosan változtatni kell szokásainkon. A boltban a teljes kiőrlésű kenyeret választani. A joghurtból a cukormenteset, csoki helyett gyümölcsöt venni, házilag néha elkészíteni egy két egészséges finomságot. Cukros üdítők helyett vizet, cukormentes teát inni. Természetes édesítőszerek közül is válogathatunk, cukros müzlit natúrral helyettesíthetjük, a zöldségeket pedig nem csak nyers salátaként kell elképzelni. Nagyon sok ízletes köretet vagy egytálételt készíthetünk belőlük.

Ezekkel az egyszerű lépésekkel és a napi szintű mozgással úgy fogyhatunk, hogy nem kell éheznünk és szenvednünk, és az eredmény is tartós marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...