2011. augusztus 16., kedd

Futás hatása- Miért a legjobb?


A futás egyre nagyobb népszerűségnek örvend és gyakorlatilag életkortól függetlenül végezhető mozgásformáról beszélhetünk. Futás az, ha a sebességünk meghaladja a 8 km/h-t, az ez alatt sebességnél kocogásról beszélhetünk. 

Futni bárki elkezdhet, nincs szükség másra csak egy jó cipőre. Természetesen később beszerezhetünk futóruhát, pulzusmérő órát, és egyéb futókellékeket, de hobbi futóként egy megfelelő cipő tökéletesen elég. Terem bérletre sem kell költenünk, parkban, tóparton, erdőben, focipályán, faluban, bárhol futhatunk. 

Ami szükséges az az elhatározás és a kitartás. 

Sokan már egy-két alkalom után feladják a futást, mert úgy érzik, nekik ez nem megy. Bizony kár kertelni, ez is egy sportág, amihez hozzá kell szokni. Kezdetben egy edzetlen ember 20 perc erősítést sem tud végig csinálni, pár hónap múlva pedig már vígan 1 órás edzéseken vesz részt. Ugyanígy van ez a futással is. Fontos a fokozatosság, és az edzettségi szintünk is folyamatosan emelkedni fog.
Kezdő futóként egyébként sem szabad rögtön neki vágni a maratonnak, az ízületeink bánnák csak. 

Első alkalommal bőven elég egy 20 perces lassú futás, kocogás, akár sétálós szakaszokkal vegyítve. A lényeg, hogy legközelebb emeljünk a távon, vagy legyen kevesebb a sétálós szakasz.
Amikor már 30-45 percet vagy akár 1 órát is képesek vagyunk végigfutni akkor már bizony haladó szinten vagyunk. Innentől indulhat a játék az idővel, távokkal is. Növelhetjük a távot, vagy csökkenthetjük az adott táv megtételének idejét, de kiegészíthetjük intervallumos szakaszokkal is.
A legfontosabb, hogy örömmel csináld, ha 20 percet esik jól megtenni örömből, akkor annyit csinálj, ha megy az 1 óra, akkor fusd végig azt. 

A futás tökéletes a diétához és bizony elengedhetetlen is lenne, hiszen az egyik legjobb aerob mozgásforma. 1 óra futással akár 600 kalóriát is elégethetünk és az anyagcsere akár 10 szeresére is fokozódhat. Természetesen az étkezésre is oda kell figyelni, csak a futás nem záloga a formás testnek.

Egyre többen futnak az egészségük miatt. Az egészség- és mozgástudatos életmódba tökéletesen illeszkedik, mivel rengeteg előnyös tulajdonsággal bír.

Ez a mozgásforma edzi legjobban a szív- és érrendszert valamint a tüdőt. A szívre gyakorolt hatását már 4-6 hét futás után érezhetjük. Gazdaságosabban működik a szív, alacsonyabb lesz a pulzusszám, nagyobb erővel pumpálja a vért, így több oxigén jut a szövetekhez, sejtekhez.

Jótékonyan hat a keringési rendszerre, növelhető az állóképesség és a szervezet védekező képessége, az immunrendszer is erősödik, a vér koleszterin szintje is csökken. 

A mindennapokban nemcsak az állóképességünkre gyakorolt hatását élvezhetjük, hiszen kitűnő stressz oldó és boldogság teremtő. Bizonyított tény, hogy fél óra futás után endorfin termelődik a szervezetben, amit más néven boldogság hormonnak is neveznek. Nőknél a menstruáció okozta feszültség leküzdését is segíti.
Ahogy zsírégető hatását is megérezzük, tehát elkezd formálódni a testünk, szálkásodunk, izmosodunk, ezzel párhuzamosan növekszik az önbecsülésünk is. 

A futás ezen kívül remek társas tevékenység. Kocogás közben beszélgetni is lehet, de a futás után a közös pihenés még jobban esik, és a teljesítményünk is nő, ha van partnerünk a futásban. Csatlakozhatunk futóklubokhoz is és benevezhetünk versenyekre is.

A legfontosabbat mindig tartsuk szem előtt, a fokozatosságot, hiszen az ízületeinknek, főként a boka és térd ízületeknek hozzá kell szokniuk a futáshoz.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a blogod! régen olvastalak. Gyönyörűek a képeitek! Sok sikert mindenben!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...