2011. szeptember 22., csütörtök

Nyírfacukor - Xilitol - Nyírédes


Édesítőszer, amit az emberi szervezet is termel? Igen, a xilitol cukoralkohol felfedezhető zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi test is termeli. Xilitnek vagy nyírfacukornak is nevezik, vagy nyírédesnek. A neve arra utal, hogy nyírfából vonták ki először ezt az anyagot.

Vajon büntetlenül fogyasztható? 

Ha xilitolt használunk édesítésre cukor helyett, akkor rendben tarthatjuk a vércukorszintet, ezáltal cukorbetegek, diabéteszes kismamák is fogyaszthatják a nyírfacukorral édesített ételeket. Azonban itt is, mint minden másban a mértéket tartani kell, nem ehetünk meg 1 kilónyi nyírfacukrot büntetlenül. Bár felszívódó szénhidrát tartalma jóval kisebb a cukornál, kalória tartalma 40%-kal alacsonyabb, tehát diétázóknak a kalória tartalmat mindenképpen figyelembe kell venni.

Előnye a lassú felszívódás. Míg a cukrot rögtön felhasználja vagy raktározza a szervezet az anyagcsere folyamán, addig a xilitolnak kb 50 %-a hasznosul. Mindez azért, mert először egyszerű cukrokká kell lebontani a szervezetnek.
Mivel lassan szívódik fel, így tovább megmarad a jóllakottság érzet, tehát megelőzhető a túlevés, és a cukorfüggőség is kezelhető vele.
Savas szervezet ellen is tökéletes, mivel lúgosító hatással bír. Tehát Candida diétát alkalmazók is fogyaszthatják.

A xilitolnak normális mennyiségben fogyasztva semmilyen káros hatását nem mutatták még ki. Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén hipoglikémia fordulhat elő, de ezt eddig még csak kísérletek során mutatták ki.
Ami azonban fontos, hogy háziállatok ne fogyasszák, májkárosodást okozhat náluk, és egyéb problémákat akár már 1-2 gramm is.

Diabéteszeseknek ajánlják, hiszen a glikémiás indexe 7, és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor, és mindemellett természetes édesítőszer.
Ráadásul a xilitol használatával távol tarthatjuk a fertőzéseket, hiszen megakadályozza a baktériumok megtelepedését. Fiatalabbá válhatunk tőle, hiszen fokozza a kollagén termelődését.

Főzni, sütni, édesíteni egyszerű vele, hiszen 1:1 arányban használható. Felnőtteknek napi 150 gramm, gyermekeknek 40 gramm a maximális napi mennyiség.
A cukrok káros hatása miatt sokan keresik a megoldást a természetes édesítőszerekre. A xilitol tökéletes megoldás, de ha valami különlegesre vágysz próbáld ki a sztívia nevű természetes édesítőszert.


2 megjegyzés:

  1. Xukor márkanév alatt már nem csak ezt, hanem az Eritrit tartalmú édesítőt is árulják!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az infót, megnéztem még porxukor is kapható:)
    Ami viszont engem jobban vonz a sztíviához az az ára, szerintem olcsóbb, bár tény, hogy az inkább sütős, kavarós dolgokba jó, mondjuk egy süti tetejére nem tudnám használni.
    Örülök, hogy már vannak természetes édesítők!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...