2011. szeptember 30., péntek

Zumba - pörögj rá kortól függetlenül

A zumbáról egyre több cikk jelenik meg, egyre többen írnak a latinos mozgásról, ami ötvözi a többféle táncstílus lépéseit, ezzel alkotva egy élvezetes koreográfiát. Tökéletes mozgásforma, nemcsak fogyókúrázóknak. Nem véletlenül válik egyre népszerűbbé ez a mozgásforma.

Szerencsére az is élvezheti ezt a mozgásformát, aki bármilyen körülmény miatt nem jut el legközelebbi fitneszterem, táncterem zumba órájára, hiszen már otthon is űzhetjük ezt dvd-k segítségével. A ZUMBA csapata több dvd-t is kiadott, amelynek köszönhetően nemcsak táncolhatsz, felszabadulhatsz, de fejlesztheted az állóképességed, kalóriát égetsz, tehát segíti a fogyást, és mindemellett erősítő gyakorlatokat is csempésztek a mozgássorok közé.


Magyarországon a zumba már pár éve fokozatosan terjed, szinte minden városban több zumba fitnesz oktatóval találkozhatunk, a legtöbb edzőterem és táncstúdió felvette órái közé a zumba órát. Azonban vigyázat, a zumba oktatóknak minden évben újra meg kell szerezniük a képesítésüket és hivatalosan is fel vannak jegyezve mind az oktatók, mind a helyszínek, hogy tudjuk, hol folyik hivatalos keretek között az óra. Mivel terjednek az illegálisan tartott órák, tehát olyan emberek tartják a zumba fitness órát, akiknek nincs is képesítése, így mindenképpen nézz utána, mielőtt órára mész, hogy jó helyen jársz e. Ezt megteheted a zumba hivatalos honlapján.

Mi az, amit ne felejts el, ha órára indulsz? Kényelmes sportcipőt, mivel mezítláb nem érdemes zumbázni, az egyes gyakorlatok túlságosan terhelhetik a talpat. Törölközőt se felejtsd otthon, az izzadságcseppek letörlésére biztosan szükséged lesz, és az elveszített folyadék pótlása miatt víz, víz, víz minden mennyiségben. 

Természetesen a jókedved se hagyd otthon, de ha éppen unott vagy, fáradtnak érzed magad, egyszerűen kötelező megjelenned az órán, mivel a tánc, a zenék nemcsak a testet, de a lelket is rendbe szedik. Stressz űző hatása nem kétséges, a felgyülemlett feszültséget letáncolhatod, és teljesen megtisztulva kezdheted, folytathatod vagy zárhatod a napot. 

Természetesen, ha rendszeresen űzöd, akkor a fogyás, és a test erősítése sem marad el. Fizikai állapottól, nemtől, kortól és aktivitástól függően akár 500 kalóriát is elégethetsz. 

Az órák minden esetben könnyed bemelegítéssel kezdődnek, és levezetéssel, nyújtással záródnak, a köztes 40-50 percet pedig mindenki eldöntheti milyen aktívan, mekkora erőbedobással végzi.
Zumba oktatás már évek óta folyik, és egyre több fajtája jelenik meg hivatalosan, így igyekszik a zumba is kielégíteni minden korosztályt. 

A Zumbatomic kifejezetten gyerekek számára szóló zumba óra, amivel fejleszthetjük gyermekünk ritmus érzékét, garantáltan leköti a gyermekek energiáját, és mindemellett elkerülhetjük a gyermekkori elhízást, és mozgásszeretetre nevelhetjük a kicsiket. Ez a fajta óra már 4 éves kortól elérhető.

Kimondottan az idősebb korosztályra is gondolt a zumba szövetség a Zumba Gold órával, ami az idősebbek mozgását veszi figyelembe, egészségmegőrzés, és állóképesség növelés a célja.

Aki zumba oktatónak készül mindenképpen érdemes sokrétűnek lennie, így a 2 alap kurzus mellett, amivel már akár saját maga is készíthet koreográfiákat, tarthat Zumba Gold vagy Zumbatonic órákat és azoknak, akik fitneszoktató végzettséggel rendelkeznek, feltétlenül bele kell vágniuk a Zumba Toning programba, amivel izomzatot segíthetnek építeni táncon keresztül.


2011. szeptember 28., szerda

Égjen a zsír



Sok diétázó arról számol be, hogy az a célja, hogy a mérleg 3-4-5kilóval kevesebbet mutasson. Ez a cél nem a legreálisabb, hiszen 3 kiló súlycsökkenést akár 1-2 nap alatt is elérhetünk úgy, hogy teljesen só mentesen étkezünk, és kerülünk mindenféle szénhidrátot. Viszont ebben az esetben az történik, hogy a szervezetünk az esetlegesen visszatartott vizet üríti, és a glikogénraktárak ürülnek. De zsírból talán egy grammot sem fogyunk. Pedig a diéták, a sok mozgás célja pont az lenne, hogy formálódjunk, és a zsírpárnáink eltűnjenek. 


Wellness-hotelek keresése. Kapcsolj ki, bérelj autót és utazz el hévégére!

Mit is jelent ez?

Saccolj körülbelül hány kiló zsír lehet rajtad?  Meg van az eredmény? Ezt szorozd be 7000-rel és megkapod, hogy hány kalóriát kell elégetned, hogy ez lemenjen.

1 kiló zsír ugyanis 7000 kalóriát tartalmaz. Ahhoz, hogy fogyjunk, kevesebb kalóriát kell tehát bevinni, mint amit felhasználunk. Van egy alapanyagcsere, ezt a szervezet mindenképpen felhasználja, és ennyit mindenképpen a szervezetbe kell juttatni, hogy ne lassuljon az anyagcserénk. Számold ki alapanyagcseréd, és tartsd be, hogy minden nap annyi kalóriát viszel csak be, mint ami kijön eredményként. Emellett ha tornázol, mozogsz, tevékenykedsz, napközben már mind mínusz kalóriába megy, tehát elősegíti a fogyást.

Mivel mennyi kalóriát égethetünk el?

Természetesen ez sok mindentől függ. Például, hogy mekkora súlyfelesleggel rendelkezünk, milyen intenzíven végezzük a mozgást, mekkora a pulzusértékünk. De vannak átlagos értékek, amik remek viszonyítási alapként szolgálnak.




Laza kocogás: 400 kalória/óra
Közepes tempójú futás: 600 kalória/óra
Aerobik: 500-700 kalória/óra
Tempós úszás: 600 kalória/ óra
Súlyzózás: 600-700kalória/óra
Takarítás: 150-200kalória/óra





2011. szeptember 26., hétfő

Óvakodj a ráncoktól - kollagén



Bőrünk 75%-át kollagén alkotja, amely egy zselé szerű anyag és arra hivatott, hogy a szövetek, és a szervek elasztikusak maradjanak. A porcoknak is majdnem 70%-a kollagénből áll. Tehát a kollagén szinte mindenhol jelen van a testben és nagyon fontos szerepet tölt be, amit észre sem veszünk, amíg minden rendben van, viszont a hiányát hatványozottan érezzük.

A kollagént a szervezet maga állítja elő, az élelmiszerek önmagukban nem tartalmazzák. Azonban előállítása 25 éves kor felett évről évre csökken, így 40-50 éves kor felett akár 30-50%-kal kisebb lehet a kollagén állomány. Természetesen nem megfelelő életvitellel, táplálkozással ronthatunk a helyzeten.

A kollagén hiányában ízületi fájdalmak alakulhatnak ki, nehézkesebbé válik a mozgás, érezzük, hogy elindultak az öregedési folyamatok. Ezek csak a belső tünetek, amelyek sajnos kellemetlenné tehetik a hétköznapokat. Mindemellett azonban ahogy elhagytuk 20-as éveinket már a bőr kötőszövete is változik a kollagén csökkenésével egyenes arányban. A bőr kevesebb vizet tart meg, ezáltal petyhüdtebb lesz, megjelennek az első ráncok, akár bőrbetegségek is kialakulhatnak. Tehát a ráncosodásért is a kollagén tehető első sorban felelőssé. Természetesen nem önmagában végzi el ezt a feladatot, de nagyban rásegít.



Ezért fontos, hogy a kollagént pótoljuk!

A kollagén termelődést csökkenti a helytelen életmód, a dohányzás, a stressz, a túlzott alkohol és kávéfogyasztás is, illetve a túlzott testmozgás. 

Tehát mindazoknak, akik elmúltak 25-30 évesek fokozottabban kell figyelni a kollagén pótlásra, amit egyes kollagén pótló tablettákkal, és krémekkel is megoldhatunk. Ám a csodát ígérő krémek semmit sem érnek, ha a táplálkozás helytelen. Tehát kiegyensúlyozott táplálkozás, zsírban szegény ételeket válasszunk, csökkentsük a szénhidrát bevitelt, és fontosak a táplálék kiegészítők. A C-vitamin, a B-vitamin, a kollagén rosttermelést beindító cink, és az azt védő koenzim Q10, szelén, béta-karotin.

Fontos továbbá, hogy a sportolók is fokozottan figyeljenek erre, mert hamarabb elérheti őket az „öregedés” és az ízületi fájdalmak, illetve mindenkinek, aki sportol, aerobik órákra, edzőterembe jár figyelnie kell rá, hogy segítse a kollagén termelődését, hogy elkerülje az esetleges fizikai fájdalmakat is.



Olcsón a fellegek felett, vagy egzotikus hajóút kedvező áron? Itt mindent megtalálsz.

2011. szeptember 25., vasárnap

Reggelizz úgy mit egy király


A mondásnak bizony van alapja. Sokan, amikor diétába kezdenek, úgy indítanak, hogy a reggelit kiiktatják, talán délben esznek először, vacsorára egy kis joghurtot engedélyeznek maguknak. Aztán csodálkoznak, hogy 2 nap múlva kifosztják a hűtőt, vagy legyőzik magukat és éheznek. 

A szervezetnek szüksége van rá, hogy reggel feltankoljuk. Az egészséges az lenne, ha mind minőségben mind mennyiségben megfelelően étkeznénk reggel.
A reggelinek a napi energia szükséglet 25%-át kell adnia, és a minőségre is hasonlóan nagy hangsúlyt kell fektetni. 

Reggel azért kívánunk sokszor édeset, mert szükségünk van a szénhidrát, hogy energikusak legyünk a nap további részében. Ezért fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat. Kerüljük a cukros gabona pelyheket. Ezekkel azt érjük el, hogy 1-2 óra múlva már farkas éhesek leszünk.



A tápláló reggeli a nap alapja, ezzel megalapozhatjuk hangulatunkat is. Bizonyított tény, hogy akik nem reggeliznek sokkal feszültebbek a nap folyamán, idegesebbek és nem utolsó szempont, hogy felmérések alapján kiderült, hogy az, aki nem reggelizik, többet nassol délután, vagy többet eszik az esti órákban. 

Figyeljünk rá, hogy semmiképpen se reggelizzünk zsírban gazdag ételek, ezek elnehezítik a gyomrot, nehezebb lesz a koncentráció. Illetve igyekezzünk kiegyensúlyozottan összeállítani, mit fogyasztunk. Ne együnk csak fehérjét tartalmazó ételeket, mert kevés energiánk lesz, álmosabbak leszünk a délelőtt folyamán.

Tápláló reggeli ötletek

  • Teljes kiőrlésű szendvics
2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, vagy zsemle, light margarin, 1 szelet pulykasonka, zöldségek, vékony szelet sajt.
  • Müzli
Teljes kiőrlésű müzli, cukormentes. Cukormentes joghurttal vagy tejjel leöntve, pár szem bogyós gyümölccsel
  • Zabpehely
Zabkása 40 gramm zabpehelyből, alacsony zsírtartalmú tejből, pár szem bogyós gyümölccsel, természetes édesítővel
  • Omlett
2 nagyobb tojásból, plusz 1 tojásfehérjéből, paradicsommal, hagymával, pici sajttal, 1 szelet pirítóssal fogyasszuk.



Olcsón a fellegek felett, vagy egzotikus hajóút kedvező áron? Itt mindent megtalálsz.

2011. szeptember 23., péntek

Almás pite – mennyei élvezet diétásan



Ki ne szeretné az almás pitét? Ha azt mondom, hogy diéta közben is eheted? Ugye, hogy jól hangzik?
Semmi ördöngösség nincs benne, a titok nyitja az alapanyagokban rejlik.
Mivel a diéta úgy sikeres, ha idővel életmódváltásba csap át, és egy életen át tudod tartani, ezért a következő alapanyagoknak jelen kell lennie a konyhádban. 

Fehér liszt helyett a legalacsonyabb szénhidrát tartalmú teljes kiőrlésű liszt vagy csökkentett szénhidrát tartalmú liszt, cukor helyett természetes édesítő, csökkentett zsírtartalmú margarin. Ha ezeket még nem szerezted be, akkor irány a bolt, hiszen a felsorolt alapanyagok nélkül lehetetlen almás pitét készíteni diétásan.

Hozzávalók

40 deka tk. liszt (vagy 20 deka 6%-os szénhidrát tartalmú keverve 20 %-os sima liszttel)
150 gramm light margarin
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
15 deka cukornak megfelelő édesítő
3 csipet só
Kb. 2 kiló  alma
Fahéj és természetes édesítő.

A lisztbe bele keverjük a sütőport, majd bele morzsoljuk a margarint, a sót és cukrot is hozzákeverjük és legvégén a tojást. Mivel kevesebb vajat is tartalmaz, ezért ha nem elég lágy lehet bele tenni 1-2 kanál tejfölt.
Összegyúrjuk, 2 cipót formázunk. Mindkettő cipót tepsi méretűre sodorjuk.
Az almát meghámozzuk és lereszeljük, összekeverjük ízlés szerint az édesítővel és fél csomag fahéjjal. Kinyomkodjuk a levét, majd rátesszük a tésztára. 
Kisodorjuk a másik gombócot is, a tetejére igazítjuk, és villával kicsit megszurkáljuk. 

Újításként próbáld ki, hogy sima tepsi helyett kapcsos tortaformában készíted. Az alsó lapot hagyd nagyobbra úgy, hogy a sütinek pereme is legyen körbe, a belsejét töltsd meg almával, majd a felső lapot illeszd rá.
Mikor kész, egy aranyos kis alma tortát kaptunk. Fogyasztható akár cukormentes vanília fagyival és tejszínhabbal is. 

A sütit 180 fokon sütjük  és a tepsit kivajazzuk, lisztezzük, vagy sütőpapírt, szilikon lapot helyezünk alá.





Olcsón a fellegek felett, vagy egzotikus hajóút kedvező áron? Itt mindent megtalálsz.

2011. szeptember 22., csütörtök

Nyírfacukor - Xilitol - Nyírédes


Édesítőszer, amit az emberi szervezet is termel? Igen, a xilitol cukoralkohol felfedezhető zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi test is termeli. Xilitnek vagy nyírfacukornak is nevezik, vagy nyírédesnek. A neve arra utal, hogy nyírfából vonták ki először ezt az anyagot.

Vajon büntetlenül fogyasztható? 

Ha xilitolt használunk édesítésre cukor helyett, akkor rendben tarthatjuk a vércukorszintet, ezáltal cukorbetegek, diabéteszes kismamák is fogyaszthatják a nyírfacukorral édesített ételeket. Azonban itt is, mint minden másban a mértéket tartani kell, nem ehetünk meg 1 kilónyi nyírfacukrot büntetlenül. Bár felszívódó szénhidrát tartalma jóval kisebb a cukornál, kalória tartalma 40%-kal alacsonyabb, tehát diétázóknak a kalória tartalmat mindenképpen figyelembe kell venni.

Előnye a lassú felszívódás. Míg a cukrot rögtön felhasználja vagy raktározza a szervezet az anyagcsere folyamán, addig a xilitolnak kb 50 %-a hasznosul. Mindez azért, mert először egyszerű cukrokká kell lebontani a szervezetnek.
Mivel lassan szívódik fel, így tovább megmarad a jóllakottság érzet, tehát megelőzhető a túlevés, és a cukorfüggőség is kezelhető vele.
Savas szervezet ellen is tökéletes, mivel lúgosító hatással bír. Tehát Candida diétát alkalmazók is fogyaszthatják.

A xilitolnak normális mennyiségben fogyasztva semmilyen káros hatását nem mutatták még ki. Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén hipoglikémia fordulhat elő, de ezt eddig még csak kísérletek során mutatták ki.
Ami azonban fontos, hogy háziállatok ne fogyasszák, májkárosodást okozhat náluk, és egyéb problémákat akár már 1-2 gramm is.

Diabéteszeseknek ajánlják, hiszen a glikémiás indexe 7, és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor, és mindemellett természetes édesítőszer.
Ráadásul a xilitol használatával távol tarthatjuk a fertőzéseket, hiszen megakadályozza a baktériumok megtelepedését. Fiatalabbá válhatunk tőle, hiszen fokozza a kollagén termelődését.

Főzni, sütni, édesíteni egyszerű vele, hiszen 1:1 arányban használható. Felnőtteknek napi 150 gramm, gyermekeknek 40 gramm a maximális napi mennyiség.
A cukrok káros hatása miatt sokan keresik a megoldást a természetes édesítőszerekre. A xilitol tökéletes megoldás, de ha valami különlegesre vágysz próbáld ki a sztívia nevű természetes édesítőszert.


2011. szeptember 19., hétfő

Update módszer



Magyarországon hódít az update módszer már hosszú évek óta.

Kitalálója, Schobert Norbert az évek alatt többször megreformálta a rendszert és rengeteget változtatott rajta. 

Évekkel ezelőtt a módszer lényege az volt, hogy bármit ehetsz, csak az időpontot válaszd meg. Így az ételeket 3 kódba sorolta. 
A 3-as kódú ételeket csak délig lehetett fogyasztani, a 2-es kódúakat 3-ig, az 1-es kód volt a sztár, ezeket lehetett enni bármikor. Ekkor még nagyon sok minden tartozott az 1-es kódba.

Ezrek fogytak le ezzel a módszerrel, az étkezést és a fitneszguru mozgástanácsait követve.
Majd egy reform következett, aminek következtében sok-sok étel kiszorult a 2-es, 3-as kódú ételek közé.
Ezzel egy időben megjelentek az update termékek, amiket egy-két üzletben, majd online is meg lehetett rendelni. 

A nagy siker következtében, hogy lehetett tejszínhabos pudingot vacsorázni és túró rudit enni, az update üzletek franchise rendszerben kezdtek működni. 

Itt egy újabb reform következett és gyakorlatilag a kódolás és az elv is részben változott. 

Jelenleg az update módszer itt tart

2 kód van, az egyikkel fogysz, a másikkal nem. A teljes kiőrlésű pékáruk is a háttérbe szorultak, csakis az update péktermékek fogyaszthatóak nyugodt szívvel. A finomlisztes és a cukros dolgok továbbra is tiltottak. 
 
Viszont fogyasztható a szalonna, és a kolbász is, mert a zsír kevésbé káros, mint a finomított szénhidrát.

A rendszer most már a vércukorszintre alapul, ami nem emeli meg az jó, ami igen az már nem. Norbi új könyvében megtalálhatóak a kódok, hogy mi az, amit lehet fogyasztani, és mi az, amit nem. 

A rendszer érdekes, mivel régen is sokan fogytak a 3 kódolós rendszerrel, amikor még lehetett enni zabpelyhet és reggelire tk. kenyeret. Ma már ez tilos. Schobert Norbi ezt azzal magyarázza, hogy az ember tanul, fejlődik, és bizonyítottan ez a módszer a legjobb, felülbírálta az évekkel ezelőtt megalkotott kódrendszert és az egészség károsító hatásukat is figyelembe vette a kódolásnál. Így a light kóla hiába nem emeli a vércukorszintet mégis a tiltó listán van, hiszen egészség romboló a hatása

A módszer egyébként nagyon kényelmes, ha be tudjuk szerezni a speciális alapanyagokat és van egy update bolt a közelünkben, akkor gyakorlatilag teljesen lemondások nélkül fogyhatunk, még bejglit is ehetünk. 


Az update módszer egy életmódváltást ígér, és heti tartós 0,5-1 kiló fogyást. Természetesen az elengedhetetlen mozgás mellett.



2011. szeptember 18., vasárnap

Hollywood-i diéta




Napvilágot látott a sztárok diétája. Természetesen Hollywoodról már diétát is elneveztek, így rengeteg sztár próbálta ki és esküszik rá. 

A diéta során a legfontosabb, hogy a táplálékkal való kapcsolatunkat megváltoztassuk, és az evést ne mint örömforrást érzékeljük, hanem mint szükségleteink kielégítést. Hiszen kitalálója, Ian K. Smith szerint a hízás egyik fő oka, hogy a táplálékkal próbáljuk gondjainkat kendőzni és pillanatnyi örömöt remélve túlevésbe menekülünk. 

Méregtelenítés

A diéta egy szigorú méregtelenítéssel kezdődik, amire azért van szükség, hogy az anyagcserénk felgyorsuljon, a méreganyagok távozzanak. Az első 9 nap tehát egy méregtelenítő folyamat lesz, amikor is a nyers, grillezett, vagy párolt zöldségek, gyümölcsök kapják a főszerepet. 
Természetesen éheznünk sem kell, hiszen ehetünk hüvelyeseket és tofut is, illetve kis mennyiségben hántolatlan gabonát , zsírszegény tejterméket és tojásfehérjét, de ezeket tényleg csak kis mennyiségben. 
A hangsúly itt most a zöldségen és gyümölcsön van. 

Tartós súlyvesztés

Amikor a méregtelenítő időszakot befejeztük, emésztőrendszerünk megkönnyebbült, mi is kifújhatjuk a levegőt, hiszen egy könnyebb szakaszhoz érkeztünk.
A sok zöldség és gyümölcs mellé már fogyaszthatunk baromfihúst, halakat és tejterméket.


Félúton

Ha a felesleged felét már sikerült leadnod, továbbléphetsz a következő szintre. Tehát az étkezéseknél növelhető a szénhidrát bevitel. Az összetett szénhidrátokból ebédre köretként fogyaszthatsz már mértékkel. Természetesen a hangsúly azon van, hogy összetett szénhidrátot válassz, így sokáig jóllakottnak érzed magad és a rostok is segítik a fogyást.

A tökéletes egyensúly

Amikor eléred az álomsúlyod, akkor sincs megállás, hiszen ezt meg is kell tartani. Felváltva növelhető a zsírszegény fehérjeforrás fogyasztása és a teljes kiőrlésű dolgoké. De ha arra vágysz, hogy mindörökre karcsú és formás maradj, akkor tegyél le arról, hogy újra cukros, finomlisztes dolgokat egyél.




2011. szeptember 16., péntek

Vércsoport diéta


A diéta kitalálója Peter D’Amo szerint, a különböző vércsoporttal rendelkező emberek másképp reagálnak egyes ételtípusokra, másképp emésztik meg és használják fel azt.
Ha helyesen táplálkozunk, akkor javul a közérzetünk, elkerülnek a betegségek és leadhatjuk felesleges kilóinkat.
Nézzük meg vércsoportok szerint, hogy mit érdemes fogyasztani.

A 0-s vércsoport 

A sertéshús kivételével bármilyen húst, halat, májat, tengeri herkentyűket fogyaszthat. Gyümölcsök emésztése sem okoz problémát nála, a zöldségek közül érdemes előnyben részesíteni a brokkolit, a paradicsomot, a kelkáposztát, a hagymát, a spenótot.

Emésztésre nincs rossz hatással a körte, a banán, a szója, és a gabonafélék.

Azonban érdemes kerülni a tejtermékeket, a búzából készült ételeket, a mustárt, a mogyorót és a narancsot.

Az A-s vércsoport 

Majdnem számukra lett kitalálva a vegetáriánus étrend, hiszen nekik sok zöldséget és gyümölcsöt, szóját érdemes fogyasztani, illetve halat is, de kerülniük kell a húsokat.
Ami kifejezetten jó számukra azok a gabonafélék, a hüvelyesek, növényi olajok és a magvak, az ananász, a sárgabarack és a cseresznye. De bátran fogyaszthatják a rizst, a joghurtot is.

Azonban a legtöbb tejterméket érdemes elkerülniük, illetve a banánt és a mangót.

A B-s vércsoport

Nekik van a legnagyobb szerencséjük. Ők táplálkozhatnak a legváltozatosabban. Fogyaszthatják a húsokat, a tejtermékeket, a gabonaféléket, a hüvelyeseket, gyümölcsöket, a tojást, az olíva olajat. Semlegesen hat rájuk a hal, a körte, a dinnye, az alma, a sajtok.

Viszont érdemes elkerülniük a mogyorót, a búzát, a hajdinát és a szezámmagot.

Az AB-s vércsoport 

Vegyes étrenddel és kis mennyiségek fogyasztásával elérhetik a megfelelő egyensúlyt.
Húsok, tofu, hal, zöldségek nagy része, mind kiemelkedően hatnak rájuk.
Amit érdemes kevesebbet fogyasztani és elkerülni az a vörös húsok, a bab, a kukorica és a magvak.


2011. szeptember 15., csütörtök

Zóna diéta



Barry Sears által kidolgozott diéta lényege, hogy bekerülj egy olyan zóna állapotba, amikor pihent vagy, de mindemellett éber és a koncentrációd magas, energikusnak érzed magad és a csúcson tudsz teljesíteni. Barry Sears szerint ezt a megfelelő táplálkozással érheted el, és a mai túlhajszolt világban a rossz ételek fogyasztása, illetve a tévútra tévedt diétás elvek következtében egyre távolabb kerülünk ettől az állapottól.


A diéta előnyös tulajdonsága még, hogy lassítja az öregedést, megvéd a rákos megbetegedésektől és a szívproblémáktól.

A diéta során meg kell teremteni a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok megfelelő egyensúlyát, ami jelen esetben 40-30-30%-ot jelent. A szénhidrátok túlzott fogyasztása az inzulinszint túlzott emelkedéséhez vezet, ami hízáshoz vezet.

Mit fogyasszunk a zóna diéta során

Sovány fehérjék fogyasztását részesíti előnyben. 
A szénhidrátot tartalmazó ételek közül a magas rost és alacsony keményítő tartalmúakat preferálja, kerüli a legtöbb gabonát és sok szénhidrátot tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket. 

Kerüljük az állati eredetű zsírokat, helyette válasszunk oliva olajat, vagy bármilyen növényi eredetűt. A szárnyasokról is távolítsuk el a bőrt sütés előtt, ezzel is sok zsírt spórolhatunk meg.

Az étkezések során az adagokra kell figyelni, és arra, hogy két étkezés között 4-5óra teljen el.

Ami tilos: hántolt rizs, cukor, finomított lisztes termékek, banán és az aszalt gyümölcsök.

Az étrend mellett kiemelkedően figyelni kell a megfelelő folyadékfogyasztásra, napi minimum 2 liter szénsavmentes ásványvizet, vagy cukormentes teát kell fogyasztani



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...